Naikkan Hb

Saya dah try rasanya semua yg saya tahu utk naikkan hb. Makan ubat iron, minum air sunquick waktu telan ubat, makan bayam, makan delima, makan daging. Gap minum susu dgn ubat iron, tak minum kopi. Tp still low. Aduhhh. Ada apa2 lagi ke cara yg saya boleh buat. Tolong.

7 Các câu trả lời

Fastfood/junkfood pun kena elakkan juga. Air bergas, teh, coklat pun kena elakkan sebab ada kafein. Makanan yang tinggi iron ni awak kena jadi kan menu harian. Ayam, daging, ikan, jambu batu, delima, sayuran hijau (brokoli, bayam, sawi, etc) ni antaranya. Ada banyak lagi.

12mo trước

Sama lah saya sis sampai kena jumpa pakar pemakanan tapi lepas amalkn pati delima gulsan alhamdulilah maintain je 12

saya masa first pregnancy saya low jugak hb. try macam2 tk jadi sampai kena cucuk. pun still bawah 10 then second pregnancy ni, saya ikhtiar ambik pil susu kambing. Alhamdulillah sentiasa atas 12

Macam saya dari sblm pregnant lg akn makan jambu batu , stiap mggu msti wajib makan sampai dh pregnant, hb saya tiap kali check 16.1 , bayam ka delima ka tak berapa makan.

12mo trước

MMG betul sis..Sy pun mkn jambu batu..MMG naik hb..sblm tu Sy cuba Mamariam ok juga

Saya skrg everytime nak check up . Sehari sebelum mesti makan jambu batu jaaa pagi petang malam . Esoknya alhamdulillah . Takde la low sgt mesti 12 ke atas

Sy pn low 2x tp tka ambk iberet Alhmdulillah da ok.. smbil2 tu de jgk mkn kacang2. Kdg klo rjin ambk susu anmum materna tu jgk huhu

Kalo ada bajet lebih, try supplement dr shaklee @ nutrilite.. Ada terbaca la boleh membantu naikkan hb jugak..

Saya minum air saffron sis. Hb maintain 12 alhamdulillah.