Kuning baby

Saya dah buntu sangat dah. Ada apa apa tips tak nak turunkan kuning baby? Harini anak saya dah 14 hari kuning turun tapi sikit sangat. Dari 4 hari lepas 169 harini baru 164. Minggu lepas saya buat dia phototherapy dari 266-160 lepastu naik semula 169. Saya menyusu kan dia setiap sejam, mmg dah kejut semua saya dah buat. Mandi air kucai, mandi air agar2, jemur lah semuaaa saya dah buat. Tolong lah macam mana nak kurangkan kuning baby ni... saya dah buntu sangat sangat dah taktau nak buat apa lagi 😭#firsttimemom tolong #firstbaby

6 Các câu trả lời

dlu anak sye kuning sye minum air sengkuang cina dlm tin tu. cepat turun kuning tp sye tau lewat haha.. dlu sye try minum susu kambing elok 150 naik 220 nasib x warded masa tu. lepas tu sye try la sengkuang cina tu, mandikn dgn herba cina. turun la byk jgak. lg 1 benda tu susah sgt2 nk cari.. batang bakawali. getah die tu sapu kat tapak kaki baby. sye ade try masa tu la turun 150 (masa sye discaj hosp bacaan 180, sye bf dan pantang mkn je turun mcm sis la sikit sikit smpai la 150 tu) tp x menyabar amik susu kambing mencanak naik. lepas dr tu bru sye try sengkuang cina tu. turun dlm 3-4 hari discaj cek kuning. dr 140 turun 86.. mcm kwn sye try tips sye x turun mcm sye, die mandikn dgn daun inai bru turun... jadi sis kena try n error je la. tp .. JANGAN SESEKALI BG BABY MKN MINUM BENDA BUKAN2 IKUT TIPS, SAKIT LAIN DTG HUHUHU... sis bole try 1. minum air sengkuang cina dlm tin tu 2. mandikn dgn herba cina 3. mandikn dgn daun inai 4. getah batang bakawali sapu tapak kaki baby 5. tido lampu biar bukak sbb sebenarnya lampu tu bantu sikit turun kuning. 6. sewa lampu biru tu tp gune power rendah sbb kite xpasti brape power kena gune melainkn hosp kn. 7. jemur bkn bawah matahari tp tepi tingkap je kena cahaya cukup dr 7pg - 9pg. 8. pantang mkn. xle lada, halia, bwg putih, kunyit etc. mkn kurma & anggur hitam supaya susu pekat kalau bf. 9. kalau bole, pegi cek kuning lepas 10pg sbb pg tu jemur dulu baby kejap kena cahaya mcm sye bgtau td. 10. jgn stress2... anak sye kuning 43hari sis. 2hari sekali ke kk.. 4hari pertama sye di hosp. baki 39hari tu naik turun tp elok da 150 tu sye minum susu kambing th yg 220 dan masa tu da 15hari kuning, terpaksa amik sampel air kencing & darah 2botol cek hati. masa tu x minum ape2 smpai result da 38hari bru minum sengkuang cina tu sbb bru tau dan turun 3-4hari je hurmm..

8mo trước

InshaAllah sis.. jgn stress2 sis.. mmg anak kuning ni menguji skit.. penat sgt2 sbb sye da rasa lama sgt 43hari tu smpaikn benang jahit pun x cantum betul2 semua. pastu batang bakawali tu mmh susah cari sis. sye dlu dpt dkat jln kebun, shah alam tu pun masa kwm sye bersalin thun lpas sye gi cari balik org sne kate ckp da tetas tumbuhan tu & org yg bg sye tu da meninggal pulak. kat shopee ade jual batang bakawali tu tp x sure la sampai cepat ke tak ke. kena try2 tnya kot2 sis bole cod gi amik ke utk dpt lebih cepat kan. sye pun tgh pregnant, tggu hari nk bersalin. sye harap la anak no 2 ni xde kuning atau x lama la mcm sulung tu sbb letih mental fizikal ke kk je 2hari skali, sejam2 menyusu anak. sis kalau bole jgn tukar2 petua cepat2 sbb risau ade yg sebenarnya membantu tp sbb sis tukar2 x perasan lak nnti drop tak bacaan tu.. sis sewa dlu lampu phototherapi tu mne2 tgk .. pakai tiap mlm ke kan.. semoga baby cepat2 hilang kuning ya.. last opt tu sis mix dgn formula bg kerap membuang la

Sy darah O.. anak kuning 14hari je. apa yg sy buat. sy stop kan bagi susu badan. sy bagi susu lactogen sepenuhnya setiap 2jam. dia tgh tidur sedap pun sy akan kejut jugak bila smpai 2jam. selain tu sy sapu minyak mestika bayini kt perut utk bagi dia senang berak. dalam sehari tu 10x dia berak. kuning ni sbnrnya nk hilangkan dia baby kena selalu berak je. kuning akan keluar ikot tahi dia. Alhamdulillah. ikhtiar sy berhasil.

ni apa yg saya buat ye.. saya makan ikan bakar dgn sayur air je. yg masakan ada bawang putih bawang merah mmg saya tak makan lgsung. halia kunyit herba2 semua pun kalau boleh elakkan. lepastu saya minum susu kambing jugak and df baby. df baby setiap sejam tu kalau boleh minimum 30 minit baru baby kenyang. lampu2 kt rumah tu saya bukak je even tidur pun saya tk tutup lampu. hope dpt bantu sis ya

8mo trước

So far saya jaga makanan jugak cuma saya tak minum susu kambing je. Saya siap pump susu masuk botol supaya tgk mmg baby minum banyak. Baby berak2 jugak tapi tatau la kenapa tak turun.. tapi apapun tq ya sis. Saya akan cuba tips sis

klau sy,sy bgi ank mnum aggur hijau..dlm 2-3biji slpas mndi pgi and tghri..klau mndi ptg tu je tak bgi.. n sy sbgai christian mom ada jga bgi ank mndi dgn 'guinness stout', ikut tips dri mkcik sndri..stakat ni kuning anak pn ada trun byk..

8mo trước

Thank you mamm nanti I try anggur hijau..

Kalau mak syaa bagi babby mandi herba tea .. minuman tea tu kat baby..

bagi susu kambing sis