prolonged jaundice

saya dah 22hari berpantang, anak kuning tk turun2😔mgu lps dah ambil sample darah anak dkt tgn dia yg comel tu utk check kalau2 ada msalah hati,alhamdulilah result normal tkde mslh. tp harini checkup kuning masih 120 tak turun2. Dr mtk dtg selasa ni ambik lagi sample darah dgn air kencing anak utk test kalau2 ada mslh thyroid dan sel darah putih/merah. ibu mana tk sedih tgok baby newborn meronta ronta kena cucuk2 ambil darah😭

8 Các câu trả lời

Hi. Anak sy pun kuning tinggi dari 191 naik sampai 223. Nangis sy kat hosp haritu sebab sedih tengok anak kena cucuk ambik darah sampai lebam tangan dia n kena tidur bawah lampu. Mak sy belikan anggur hitam utk titiskan kat baby & husb belikan pati kurma utk sy makan. Sy pun kerap susukan baby 2 jam setengah sekali utk dia minum susu biar sampai dia berak2 utk cepat turun kuning tu. Alhamdulillah check kk memang baby kuning drop jadi 58. Doc pun cakap kuning baby dah takde.

Ank sy 35 hr pun masih ambil darah, sebab hrtu sgkut kat thyroid..air kencing pun kena repeat..tp air kencing hrni result dh ok..so 2 mgu lg nak kena review yg thyroid ni plak..kuning mcm dah tak de dah doktor ckp.. besar kat klinik je la anak ni.. Apa2 pun jgn tak pergi klinik.. kalau dr nk ambil drh ke ap utk check..buat je sbb kita tak tau sma ada kuning tu sbb msalah liver ke apa..hanya dgn ujian darah je dr boleh tahu

mommy. U boleh try minum susu kambing dua ke tiga kali sehari. u ye bukan anak 🥰 susukan anak at least sejam ke dua jam sekali. baby jaundice suka tidur. jd kena kejutkan. i buat sejam sekali. biar dia berak² dan kncg² utk turunkan jaundice. boleh geletek tapak kaki, sampai la dia bgn. hehe u boleh makan anggur hitam. sekalk lagi u, bukan anak ye.

sy pun first time anak kne cucuk dkt tgn sy dah luluh hati. bila hari ke 18 doc nak ambik sample darah dan urine anak, sy dgn suami taknak la. sebelum smpai tarikh anak kne cucuk for the second time, kami ikhtiarkan sewa lampu biru dari klinik, guna 24 jam je Alhamdulillah from 207 turun 78. So doc discharge terus tak jadi cucuk.

baby sy pn prolonged jaundice.. doc bg masa lg 5hari utk tgk samada kena ambil drh ke x.. tp sy x g dh klinik.. sy cuba iktiar cara lain.. sbb sy tgk kuning mcm dh krg.. cme ad masa turun naik bacaan nya.. sis tgk kt tt biasa byk petua utk turunkan kuning anak.. Search je

anak Sya pun kuning pertama Chek 160. lepas tu naik ke 169 jadi ada saranKan tuk campur2 susu badan dan formula. jadi Sya susu badan tapi dalam sehari campur susu formula 2oz 60ml botol kecik tu. . Allhamdulillah turun ke 131 lepastu 121 dan akhir sekali 85

anak sy skrg 18hari. baru je balik dari ambil drh dgn urine td. hrp2 results ok la. sedih dgr suara anak menangis ambil drh td

Mommy BF? Atau FM? bagi susu kerap. Semoga sembuh baby ;)

9mo trước

hai sis. kalau fully bf mmg susah sangat nak turun kuning anak. mmg susu ibu bagus, tapi dalam keadaan anak kuning tggi, kita kena bagi susu fm banyak. ni sis tak bagi terus ni mmg lambat turun kuning anak. sbb kalau fully bf anak mesti berak 2-3 hari sekali kan? sy mix dgn susu fm, baby berak 5-6 kali . so cepat je turun kuning anak. after dah discharge jaundice, awak boleh stop susu fm dan fully bf smula anak awak.