Serah diri 39w 3d di PPUM

Saya check di ppum dan dah dpt surat masuk wad 13/2 ni. Ikut due 17/2. Masa 36w ade lendir coklat keluar da pergi ke ppum kne tahan wad n kne seluk mmg ade fresh blood tp bile scan doc xtau punca darah tu. Uri kt atas baby pun ok masa tu then sye discharged lps 3ari dlm wad. (Darah pn da xde keluar) Sye xde masalah gdm drh tgi semua tp ade prob ngn berat badan 104kg & berumur. Ni anak yg pertama. Asalnye doc akan induce yg belon tp still kne jmpe doc bius. Doc bius suggest sye amik epidural tuk elakkan krg tenaga. Setakat hari ni saya mmg xde rasa tanda² nak bersalin lg. Ade tak mommy yg pengalaman amik epidural & adakah boleh bersalin normal? #firstmom #bantusharing

1 Trả lời

Salam sis, saya pun bersalin di ppum Jun 2022. Saya ambik epidural sebab tak tahan sakit contraction sampai muntah muntah. Jadi doktor suggest ambik epidural. Saya bersalin normal. masa bersalin bukaan dan 9-10cm contraction tak rasa langsung. so akan ada satu doktor bagitahu bila contraction tu datang untuk suruh kita teran. so saya ikut je semua cakap doktor. Epidural kena bius sebelum bukaan 5cm ye, sebab lepas 4cm sakit contraction tu takleh nak kawal, nanti kita takboleh duduk diam. Nak cucuk epidural kena duduk diam. lepas dah cucuk epidural, takboleh bangun semua sebab ada tiub yang disambung belakang badan. so nak gi toilet semua, doktor akan tolong kita kencing pakai tiub.. sekian pengalaman saya bersalin normal+epidural di ppum.