HI MUMMY MAMA

Saya bersalin normal 6/1 , luka jahitan dh kering darah nifas dh habis..Bila boleh bersama dengan suami ye? #ingintahu # #firstmom

2 Các câu trả lời

kalau ikot dalam islam habis je darah nifas dh boleh bersama suami. kalau masih dlm keadaan xbersedia, masih trauma dgn luka jahitan atau trauma bersalin boleh berbincang dgn husband. supaya husband dpt memahami awak. awak dah ambik perancang? atau awak mmg bersedia utk pregnant jarak dekat. mental dn fizikal awak kena kuat if pregnant jarak dekat. sbb emosi kita akn terganggu nnt both baby nak perhatian kita. kita boleh burn out. kita boleh jadi mrh2. fikirkan juga diri awak sendiri.

Bila puan dah bersedia mental fizikal dan fikir juga tentang kehamilan seterusnya samada nak hamil lagi atau rancang jarak kehamilan. Nak rancang jarak kehamilan boleh dapatkan cadangan drpd nurse di KK. Jika nak bersama pun buat secara gentle sebab dalaman kita belum tahu dah pulih sepenuhnya atau tidak.