Anak batuk berkahak sbb tukar susu atau berjangkit dgn anak pengasuh yg tak sihat?

Hi, saya baru tukar susu anak saya. Umur 8 bulan. Sebelum ni dia minum enfalac baby. Sekarang susu dupro. Cumanya dlm 2 minggu lepas masa saya cuba susu dupro tu saya mish selang seli dgn enfalac baby. Anak ok x dak apa2 kesan. Tapi masa ni anak pengasuh batuk n selsema. Berjangkit ke anak saya. Lepas tu minggu ni dia dah start full minum susu dupro. Kemarin hari ke 3 dia start batuk balik. N pagi td dia muntah berkahak. Soalan saya, anak jadi mcm tu sbb susu atau sebab anak pengasuh pon x sihat? Saya bawa p klinik minggu lepas dr bagi ubat sembur hidung utk hingus dia. Sekejap lagi saya nak bawa p klinik lagi pulak sbb dia start berkahak. Saya pilih susu dupro tu sbb anak ada problem susah berak.. Bila minum enfalac n dupro tu berak dia ok. Ada cadangan tak kalau perlu tukar susu lain? #bantusharing #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu

1 Trả lời

Sebelum nie bg susu Enfalac. 2 minggu lepas mix Enfalac + Dupro. Minggu nie baru fully Dupro. Minggu nie anak start batuk balik? Anak pengasuh dah sihat sepenuhnye ke? Sy x pasti sbb susu ke apa. Tp bg sy kemungkinan bukan sbb susu. Mungkin sbb berjangkit dgn anak pengasuh. Dan juga persekitaran. Ye lah kalau dah batuk selesema nie, persekitaran kita x berapa bersih. Masih ada sisa2 bacteria tu. Melainkan pengasuh dah totally disinfectant + deep cleaning sekeliling rumah die termasuk tempat anak awak tido and roaming around. Sorry. Awak ckp dupro buat anak susah berak. Tp knape masih bg Dupro? Better stick pada Enfalac sahaja. X perlu mix up susu yg berbeza.

6mo trước

I see... Mgkn sy pun salah faham. But its okay. Nnt cuba pantau lagi beberapa hari adakah disebabkan susu anak batuk berkahak.. Kalau sebabkn susu, kena tukar la susu lagi.. FM nie mmg mcm nie lah mmg kena byk try n error. Kalau bukan sbb susu anak berkahak, mgkn sbb persekitaran. Skarang nie pun skjap hujan skjap panas ( Selangor). Anak pun senang je x sihat.