28 week tapi baby jarang gerak

Saya baru je masuk 28 week hari ni, misi ada kata “nanti 28 week da bole start kira pergerakan baby”. tapi misi blm lagi explain detail sebab saya 20hb ni baru gi kk and time tu nanti baru misi explain camne nak kira gerakan baby. So my question is, baby tak gerak sangat 3 hari dah, I mean dia ada gerak tapi tak aktif sangat....... Dan hari ni saya baru masuk 28 week, lagi la tak merasa gerakan dia... patut ke pegi emergency time ni untuk check ataupun normal ke??????

5 Các câu trả lời

Baby mmg kdg ada time dia active buat perut cm padang bola sepak. ade masa just mild2 siku ke cmtu je. Even kalau waktu kurg active tu, kena pay attention je pergerakan dia kdg2 ringan sgt just mcm adjust2 kat dlm perut. kalau tak rasa sgt boleh try minum air sejuk then baring ngiring ke kiri tgk.

Even dia tak aktif sangat, kena make sure cukup 10 kick. Duduk diam2 and rasa betul2, takut dia tendang slow je. Kalau tak cukup 10 kick, bagitau doctor, sebab agak bahaya jugak

4y trước

klu check up kt kk nurse akan ajar cara kiraan tu..anggaran mula pkl 9am sbb time tu kbykn ibu dh bangun kan..jd dlm tempoh 12jam kena kira (9am-9pm) cukup x 10kick. Sy ada tnya klu sy trbgn lmbt ke nak2 musim pkp ni kdg tido lmbt ke apa doc ckp bole je..kira dr time tu la..cth pkl 11am-11pm. Nurse bgtaw kira kick yg kuat..atau rasa bgerak mcm pusing tu ke.pastu klu dlm tempoh 10min tu ada lg gerak tu dikira sbg 1 je..mula2 dia ckp kena jarakkan 30minit pastu dia ckp amik jarak 1 jam la..so kira setiap 1 jam je kick yg plg kuat rasa or gerakan tu. jgn x ckup dh la..tkt x ckup 10kick dlm tempoh tu bhaya kena trs pegi emergency klu tgk 2jam x bgerak wlpn dh usik2..n klu agresif sgt dlm tempoh tu lain dr kita rasa biasa tu pun kena alert jgk la..

Tip dari doc.. kalau rasa baby kurang gerak cuba baring terlentang tunggu tengok baby gerak tak dalam masa setengah jam time baring tu.. kalau tak gerak kena pegi hosp..

Sy start kira since 26 week.. sja nak tau pattern aktif dia.. skang sy 27 weeks, sy prasan dia akn aktif kalau sy duduk diam.. kalau sy buat kerja mmg dia senyap je.

3y trước

Sama jgk mcm sy. Time relek2 baring2 je rsa baby gerak. Klau bz buat kerja dkt ofis brjalan sana sini mmg susah nk rsa baby gerak smpai sy rsa naik risau.

Sy dah masuk 28w pun baby kurang aktif. Tapi still je gerak2. Mungkin ruang dlm perut dah sempit sikit. Kalau sis rasa tak yakin, pegi la scan ye.

4y trước

Tu laa tu. Hati ni risau je kan kalau baby taknak respon apa2. Tapi kena doa banyak2 supaya baby okay je dkt dalam.