tvs/ gestational age

Saya baru balik dari klinik buat tvs scan.. 1. Normal ke lepas buat tvs scan ada mcm bleeding sikit? Baru perasan dah balik rumah..Saya mmg ada spotting coklat. Doktor pun dah bagi injection dan duphaston. 2. ikut LMP saya dah masuk 10w. tapi hasil scan tadi janin baru masuk 6w1d. Normal ke belum dengar denyut jantung bby? Scan tadi mmg nampak janin usia 6w dan jantung. Cuma tak dgr denyutan jantung bby. Risau plak. Berapa usia kandungan baru boleh dgr denyut jantung bby? *sementara nak tgu appoinment doktor lagi 2mggu.. tanya sini dlu

5 Các câu trả lời

doc ada check rahim you tak and bagitahu sebab apa? masa 2 months pregnant i ada spotting then buat tvs sekali dengan muncung itik, check rahim takda pendarahan. just rahim tak kuat. and consume duphaston after 5 hari macamtu dah stop spotting. bila you buat tvs selalunya doc akan bagitau kandungan you menjadi or tak. macam saya haritu doc kata 50/50 but alhamdulillah dah nak masuk 4months. denyutan jantung tu depends on kandungan. ada orang janin dia lambat sikit, ada orang cepat. usually starting 8weeks baru boleh dengar heartbeat. but incase bleeding you lagi teruk after makan duphaston you no need untuk tunggu 2 minggu. terus refer emergency. kalau rahim you tak kuat, after you consume duphaston, spotting tu akan stop and kuatkan rahim you. but kalau memang nak gugur, even consume duphaston pun still akan bleeding. so you need to alert la. consume duphaston tu ikut tempoh yang doc suruh you consume and pantau spotting tu.

1y trước

xde plak doktor tu bgtau keadaan rahim..cuma dia tunjukkan janin ada dalam kantung. sy ada pegi jumpa doktor klinik lain jugak sblm ni.. tp buat abdominal scan je. doktor yg ni cakap kandungan mcm 50/50 nak jadi ke tak..tu yg sy pegi klinik ke2 ni utk tvs. ya sis, baru consume duphaston harini.

Injection apa tu? Tvs xsebabkan bleeding, unless mmg dh ada bleeding. Cuma dh jadi mcm tu, perhatikan spotting tu mcm mana, kalau makin teruk Xyah tunggu 2minggu, call balik doktor tu bgtau. Kot doktor boleh push forward appointment tu ke mcm mana (Kalau xnak gi klinik lain la). Jantung baby plk, Kalau scan dia nmpak mcm berkelip2 mkna nya ada la degupan jantung tu. Even doktor xbg dengar pun, tu kira okay dah. Viable pregnancy dah tu.

1y trước

Ooo mcm tu, spotting makin Kuat ke? Xyah overthinking, stop google2 apa semua. Faham, mesti mcm2 pikir. Cuba alih pikiran ke lain. Nnti lg stress awk

awak regular tak period every month? mcm sy irregular. sllu lmbt. so time scan agak lari skit . patud dah 8 mggu sy baru 6 mggu. tapi ada jantung dah. tkde ape tu sbb masih awal , just jaga jaga kalau ada bleeding, even spotting pun pegi klinik ya , jgn ambil mudah. sy spoting jgk dlu 6 mggu, esoknye fresh blood, gugur. tpi doktor mmg dah sspect dari awal janin tk berkembang. smoga baik baik saja untjk awak.

1y trước

sy mmg period je tiap bulan cuma kdg gap dia 30,kdg smpai 34hari baru period lg. last saya period hujung bulan Mac haritu. Sy start ad spotting coklat tu minggu lepas smpai laa harini. Lps tvs td mcm makin jadi plak spottingkluar. Berapa lama tempoh sis spotting sblm keguguran?

Klau lps tvs, x normal ad bleeding unless mmg dh ad bleeding sblum tvs. Brgntung pd org sis, ad persenyawaan lmbat. Sy 6w dh nmpk heartbeat through tvs. Continue mkn duphaston. Klau sy dulu stiap mnggu cucuk proluton dkt bontot sbb takut terlupa mkn duphaston tu.

1y trước

tadi nampak kantung dan janin. cuma jantung mcm x berkelip2.. overthinking plak jadinya huhu same laa tadi doktor ad jugak offer utk injection tiap mgu tp saya pilih utk makan duphaston je sbb jauh plak nak ke klinik tiap mgu..

baby sye tyme 6 weeks pn x dgr heartbeat lg.. ble 8 weeks bru dgr..

1y trước

masa scan 6w tu ada nampak jantung bby kelip2 ke? semoga scan 2mgu akan dtg sy pun dh boleh tgok dan dgr heartbeat bby mcm awak.. doakan saya ye 💞