Perubahan sikap baby umur 16 bulan

Saya 1st time mom, ada anak perempuan umur 16 bulan nak masuk 17 bulan. Nak tanya pengalaman ibubapa yang lain, ada tak anak yang jadi over crying bila umur dekat2 nak 2 tahun ni. Kadang-kadang tantrum dia buat saya sampai jadi sesak nafas & selalunya saya biarkan jer dia buat perangai sampai saya tenang baru saya layan, tapi mentua saya akan bising kalau anak nangis2, nak kena angkat & layan terus, jadinya saya yang tak ada ruang nak bertenang. Dengan orang lain dia ok jer, tak kuat nangis tak kuat tantrum, dengan bapa dia, dia ok jer, nangis pun biasa2 jer, but once dia jumpa dengan saya, drama air mata & tantrum akan bermula. Laki saya jarang membantu, jadi anak memang lekat dekat saya. Hantar taska, tapi so far tak ada complain dari penjaga lagi dia over crying & tantrum. Awal2 dia x macam ni, makin nak masuk 2 tahun ni, hampir setiap hari dia berdrama. Apa cara ibubapa di luar sana ya untuk overcome keadaan macam ni? ##newmom ##adviceplease #tensionmom #kidsanddrama

2 Các câu trả lời

Anak perempuan saya sebaya dgn puan. Time ini mmg time dia nak test your boundaries. Dengan abah dya mmg takut sikit sbb abah dia akan marah atau pukul tangan klau nakal jadi dya mmg xtantrum dengan abah. Dengan sy dya mmg sikit2 klau xlayan atau dya xdpt ape yg dya nak nangis lah. Mula2 sy layan tiap kali dya nangis . Lama2 suami ckp dya buli. Skrg sy tegas tetap xbagi walaupun tantrum. Sy perasan bila sy xlayan first2 dya mengamuklah tp lama2 sy perasan bila dya tengok xde org nk tengok dya bila tantrum dya jadi diam sendiri. Dia belajar where is the boundaries and limitation. So, mommy jangan terlalu stress klau baby nangis. Biarlah dya tantrum lama2 dya tau its wasting time sbb menangis tu meletihkan dan xbermakna.

3t trước

Terima kasih ya puan informnya... So far, memang saya akan tenang kan diri dulu sebelum deal dengan anak. Tpi bila puan maklum phasa yang anak sedang lalui, baru saya faham puan, & saya lebih tahu cari cara untuk handle bila anak start tantrum.

dia tgh dalam fasa self centered. and Knp dgn ibu je mcm tu? sebab dgn ibu dia paling boleh selesa, paling boleh jadi diri sendiri. and apa yg you buat (ambik masa utk bertenang) tu tak salah. you should calm yourself first. anak tantrum tengok sebab jugak sebelum nak kena layan terus. kalau yg meminta2 tu jgn anak tantrum terus bagi. nanti dia takkan belajar nak kawal tantrum dia sebab dia tahu dia tantrum je dia akan dapat apa yg dia nak. okay je nak biar dia tantrum sekejap, lepas tu boleh pujuk.