BSP

sape pernah kena buat BSP? Dan tips sebelum kena buat BSP supaya bacaan berkurang?

11 Các câu trả lời

kt jb, sy bsp kene 4 kali . so, 1st kne faham dlu . dorg letak anggaran bsp yg normal bpe . mcm kt buku sy 5.3/6.7/6.7/6.7 so sy mkn 2jam sebelum bsp dan 1jam stgh sblm bsp msti buat jus peria katak + epal hijau . ni buat mse dh mkn berat jelaa mcm tghri gn malam tu haaa . tp result still mantain cntik 8pg - wholemeal + air masak : 4.0 10pg - wholemeal + susu hl putih : 5.3 2ptg - nasi diabetes beras faezah taj mahal + sayur bayam + ikan / ayam/ telur . selang stgh jam jus peria katak + epal hijau : 5.0 9malam - sama juga dgn 2ptg tu . nak makan manis bole, tapi jamah je . kawal nafsu ok

1y trước

maaf sis nk tnya , 2ptg-9 mlm tu xkisah eh kalau lebih 2 jam , mksd saya last mkn pukul 7 mlm la kan?

Sya mmg x minum manis da sejak detect kencing manis selepas minum gula... Masa Bsp plak, Malam start puasa jam 9 malam.. esk nya cek 7.30pagi, bsp cantik ja.. Selepas cek,sya sarapan ringan jer.. Nasi suku + telur goreng atau nasi lemak suku, Bsp masih maintain 4++.. Tgh hari, sy makan byk sikit...Nasi suku + sayur + lauk, bsp maintain 4++atau naik sikit ke 5.2.. Malam pun sama, Nasi suku + sayur + lauk, Bsp tetap 4++ atau naik sikit ke 5.2.. yang pasti nya, kita jgn/kurangkan makan/minum manis sepanjang Bsp..

2y trước

Epal hijau bole tk sis makan

Saya malam sebelum bsp saya last makan pukul 6-7ptg..lepas tuh pagi2 pukul 8 sy tak breakfast lagi bacaan 4.6..balik tuh terus saya makan roti gardenia wholemeal sekeping+air kosong bacaan 4.7.. tghari sy makan roti wholemeal+telur goreng+salad+tomato air kosong.. stop mkn 2jam sblm bsp bacaan 4.3.. malam pulak saya makan nasi sikit telur atau ikan sayur2 byk.. bacaan 4.0..air kosong mmg sy minum banyak.. sebab always lapar teguk air kosong ja hahahahah

Hari test BSP - jgn makan yg manis, segala macam makanan manis jgn. - Jgn makan buah manis2 jg hari itu. - nasi boleh tapi sikit saja, sayur n protein banyakan. (Lunch & dinner) - roti pilih yg wholewheat, lebih bagus kalau tak pake jam lg. (Breakfast) - Minum air putih byk. Elak susu dulu sebab manis juga. Saya buat macam ini sis, bacaan ok. Sis boleh coba. Tp meski bacaan ok kena test 2minggu sekali juga. Haha.

4y trước

Thanks ya

Kalau cara sy, mlm sy puasa awal jam 10 utk check bsp pagi esok. Lpas check jam 8 sarapan mcm biasa tapi air masak jgn lupa n berenti mkn awal.Minum manis bole jgak tapi separuh dari gelas kecik lpas tu cover dgn air masak. Kalau jam 12.30 check bsp sy stop mkn jam 10. Bgtu la seterusnya. Bacaan bsp semua ok. Sy da check bsp 3 kali semua kepala 4. Nurse bagi check bsp 3 minggu sekali.

7mo trước

kena check bsp 4 kali tu mcm mana ye? dalam masa 1 hari ke?

2 jam sebelum buat bsp jgn mkn da...and bnyk minum air kosong and bnyk buang air kecik untuk die kurgkn bacaan bsp tu...mkn nasi boleh tp jgn bnyk...mcm saya kerja jd saya akn bwk bekal nasi putih,telur mata and kicap...buat untuk 2 portion...mkn selepas bsp pkol 11.00 separuh and selepas bsp pkol 2.00...lpas pkol 2 boleh mkn extra skit tp still kene control...last mkn pkol 6

Kalau sy, sehari sebelum bsp sy strt mkn mlm jam 6 ptg. Esok pagi bcaan mest cantik dlm 4.6/4.7. Sarapan sy mkn biskut Jacob original dgn air kosong, bcaan dlm 4.8. Tga hari mkn nasi separuh, sayur lebih, isi ikan sikit dgn apple hijau, air kosong.. Bcaan 5.0, minum ptg sy sm mcm srpn pg.. Bcaan 4.9...Alhamdulillah bacaan sentiasa cantik 🤗

4 hari sebelum buat bsp jangan sentuh air manis langsung.... Malam jangan makan nasi... Kalau lapaq sangat makan roti... Makan nasi sebelum pukul 6...hari buat bsp pastikan minum air masak banyak...

Sebelum check bap, biasanya sy cut down atau puasa ambil brg manis sekurang2nya 3 hari seblum check, then rajin minum air masak, sekurang2nya 2 L sehari..

Sy Bru bt skli, mlm sblom bsp kna stop mkn pkol 9.. then jam sterusnya kna stop mkn 2 jam sblom bsp, insyaallah bacaan ok