ALAHAN ATAU MEDU ANGIN ATAU GASTRIK

Sapa Sini Ada Alahan Teruk.. Sy Dh 3mgu Terlantar Kt Katil.. Xbuat Apa.. Cuba korang share tips sikit kot boleh mbantu.. Lg 1 mmg alahan ni ada kaitan dgn angin dlm bdn ke.. Medu/gastrik.. Sbb sy tgk kwn2 sy yg ada mslh angin pn mst alahan teruk jgk

9 Các câu trả lời

Kalau sy hr tu, sy mmg kena baring atau tido dgn bantal tinggi.. Dh mcm tido smbil duduk. Sbb kalau baring terus, mmg cpt je rasa panas dkt hulu ht, rasa nak muntah, angin 1 bdan. Sy ada google, mmg alahan time pregnant ni dia mcm kena gastrik. Sbb air perut kena tolak ke atas.. Jadi kalau baring, mmg dia naik ke ulu hati & kdg2 smpai muntah2. Itu yg kdg muntah kluar air masam tu.. Air perut. Org pggil asam lambung... Try urut2 betis bg kluar angin... Pastu mkn dlm kuantiti yg sikit tp kerap. Sy hr tu lepas mkn biskut je hari2.. Mknan lain xleh terima. Dh masuk minggu ke 13 baru ok sikit. Itu pon muntah jgak kdg2 lepas mkn. Mmg kena byk rehat je sis... Xleh nk buat apa kalau kena alahan ni. Sabar ye.. Lama2 ok la tu.

5y trước

Alahai... Trauma jgak ni. Hahaha.. Xpela, blh tutup kilang dh pasni. Fokus besarkan ank je...

sy pn dulu alahan trok sngat 3bulan baru blh mkn nasi masakan org sy lentak je tpi bilah sy masak tk mkn tk blh hiduh gorengan sy bertahan dgn gula2 mentos jus oren panas2 itu je sy blh mkn smpai hari tu sy hampir putus asah suami bagi semgat sllu bawah jln2 wlaupun keadaan pkp da mcm2 cara suami cari tuk kurngkn alahan tkda kesan juga kita sabarlah sis masuk 3-4bulan alahan ok da tu inshaallah

sama lh. sy pon ad gastrik teruk..msa first trimester allah je tahu mcm mana rasanya ngn muntah2 semua smpai skrng dh 8bln lpas mkn je trus muntah tp yg xtahan tu selera mkn xprnh ptus😂..smpai kan doc ckp takpe lah at least bby dh rsa zat dr mkanan tu wlaupon muntah

saya pun ada masalh gastrik jugak , masa 2 trimester sampai 2 ari x leh nak makan last2 kene tahan kat wad 2 hari sebab tekanan darah pun naik , 2 hari x tido lyn sakit ni stiap 30 min dah telan mmt terus ok bole rehat jalan semua la , lega 😌😌😌

4y trước

bole tp lebih baik ambik ubat yg putih tu sb laen org laen sistem imun dia

sy pn alhan angin ngn medu..teruknya Allah je y tau..sllu datang sebak ngn xleh brnafas smpai nk pitam..Masa tu sy jg mkn xmkn sayur..buah2 y sejuk..air Batu sume x..masuk 5 bln alhamdulillah alhan angin tu dah hilang..

sy sekarang 12weeks...perut pon angin jgk..selalu jgk muntah..kadang2 muntah air..kadang2 muntah angin je..xtaw dah nk makan ape..makan skit cepat lapar & masuk angin..mkn byk nti muntah lg..

mase awal trimester memang sllu perut angin. nnti masuk 2nd trimester okey sikit. elakkan makanan pedas/berminyak/berempah. tinggikan bahagian kepala msa tidur.

Sy mcm ni lah skrg tapi still bekerja. Rasa mcm nak nangis nak mintq balikkk. X larat dia Allah je yg tahu 😭😭😭😭

Kesiannye...semoga cpt berakhir alahan...

4y trước

cuba mkn mknan yg boleh elakkn awk rase mual