IBU IBU YANG PUASA

Sapa due dia bulan 4 , kat sini dah masuk 36 minggu Ke ,korang dah tinggal puasa ke ?

44 Các câu trả lời

Kenapa ibu2 smua beria2 nak puasa ye, padahal boleh memudaratkan bayi dlm kandungan, ye tau puasa tu wajib dan kalau d tinggalkn mmg banyak yg kena ganti balik. Tapi pernah terfikir ke baby dlm kandungan mcm mana keadaan dia even bergerak aktif pon, bukan sy nk halang ibu3 berpuasa tapi sebolehnya jaga la kandungan kita sebaik mungkin. Maybe bagi trimester pertama ok kot lagi nk berpuasa , yg trimester ketiga ramai betul beria nk tamatkan puasa , x syg baby dlm kandungan ke? Mencuba tak salah ibu tapi lebih pentingkn anak dlm kandungan dlu. Nanti baby dh kluar, haaa puasala penuh, jgn tinggalkn pulak puasa tu,

6mo trước

Apa apa pun puasa tu wajib . Kalau ibu tak ada masalah apa boleh puasa seperti biasa . Kalau tak larat berbuka . Bukan terus mmg niat tak puasa .

Alhamdulillah 34++ weeks masih puasa penuh, masa sahur memang makan nasi, lauk protein n sayur..kurma pure butter viral tu dgn badam/pistachio..then minum susu n air nabeez rendaman kurma..brbuka mcm biasa mkn nasi lauk juga, then pkul 10 mlm ada snacking ringan2 skit mcm buah ke n mnum air kosong 2-3 gelas sblum tido..msih ke office mcm biasa n tak lemau smpai ptg, baby pun grak stiap jam mcm biasa cuma kdg2 tu slow tp doc sy ckp baby nak preserve energy dia juga sbb tu kurang grak, brgntung dgn instinct ibu msing2 🤗

Sy 35w(gdm on diet) setakat hari ni sy xdpt puasa lagi. Limit sampai tghri je. Kalau teruskan mmg sy hypo. Kalau hypo sy makan sikit pun terus gula mencanak naik, sgt bahaya(atas saranan doc). Sbb kalau gula ttba naik, baby automatik akan kurgkn sendiri gula dia. Effect dia nanti takut baby kurang gula akan jadi sawan @ blh mbawa maut. Jadi sy xnak ambil risiko even luaran nmpk mcm larat baby tendang ok smua. Heheh In Shaa Allah boleh je ganti nanti

saya 1st puasa , saya halfday je.. sebab baby mengeras. Lepastu pagi dengan petang ada appt.. Baby pun tak bergerak sgt , mengeras je. Then sec day sampai sekarang , alhamdulillah , baby bgi kerjasama. Cuma bila saya buat kerja , baby banyak senyap sikit. Bila dh settle , aktif gila. Saya kalau ada appt pagi petang je saya tak puasa. Tak tahan , lepu ohh😂

Sya 35week6 day sekarang . So far masih berpuasa tp tu lah spanjang puasa ni baby asyik mengeras wlaupun ada pegerakan . Konfius nk bukak ke x .. tp syg duk pjuk baby ckp sabar semua. Pstu skrg asyik duk sakit bawah perut . Cramp mcm tu nanti ada app kt kk ni nk try tnya doc cane bole ke x puasa klu cmtu

alhamdulillah masih kuat, misi puasa penuhhh, takmau tinggal susah nak ganti nanti macam kakak saya ramadan 2tahun lepas pregnant, ramadan tahun lepas menyusu,ok je larat puasa je, tp period laaa pula dia awal & akhir pulak tu banyak xpuasa pastu bukan bulan puasa banyak kerja tak sempat ganti pun 10hari plk tu

6mo trước

Wuis jenuh nak ganti balik tu

37 minggu dh puasa 3 hri , 2hri tk puasa sbb baby tk gerak sgt + perut mengeras... hrini baru masuk 38 minggu cuba puasa lgi .. tapi mengharap baby keluar cepat sebab risau 😅 kita selagi boleh puasa nak puasa sebab nk gnti tu berat betul lgi2 time org lain boleh makan 🤣

6mo trước

saya lgsung tak bole nak puasa. cepat ampus dan asyik lapar je memanjang😅 minggu ni dah 36w

mcm sy dlu sempat dpt puasa 4 hari je..selebihnya sy tak puasa sbb bby asyk mengeras je dan tak bergerak. doc pesan kalau jd mcmtu better berbuka..jd sy berbuka puasa ...lepas berbuka tgk dia ok n aktif..nk2 ms tu musim pns dan bdn cpt alami hydration...dan sy bersalin pd 34minggu ..

6mo trước

sbnrnya tak di galakkan brpuasa..mcm sy awal bersalin sbb sy ada pp type 3.ptt kena admit awal tuk bedrest je..tp doc kata tkut nnti ms doc cuti pnjng ms raya aidilfitri sy alami bleeding..tu nk xnk awal la kena bersalin 30 ramadan dh brsalin .esok tu sambut raya aidilfitri.beraya di hsptl🤭✌🏻

sy 36w 1d. . alhamdulillah setakat ni masih penuh puasa. .baby aktif sampai petang. sy jelah yg lemau sikit bila dah pkul 6 ptg. nak berbuka lepas asar macam sayang pula. .dari pagi hingga zohor masih dlm keadaan cergas.

34 weeks sudah baby. hari first pose, elok. masok pkul 6 dia dh mengeras. teruskan jugak, sampai buke. malam krem. dia dh xnak gerak aktif. lagipun bekerja on site. try je pose setiap hari. tgh hari dh kena minum dah...