Puasa di First Trimester

Salam..sape yang masih berpuasa pada kandungan 11 or 12 weeks. Macam mana puasa okay ke?... Kalau nak continue puasa, puan- puan makan ape yg memgenyangkan sepanjang hari?

8 Các câu trả lời

saya masih puasa insyaAllah...tp kene alert la kalau ad perubahan yang pelik mcm pening mcm tu...sy akan bkak..saya mkn mcm biasa saja..makanan rutin xde ambik makanan tambahan lain..cuma kne pastikan jumlah makanan yang diambil cukup u survive..maknanya jgn la mkn dua suap je..lpas tu puasa..tu memg x blh laa...sy minum susu pada waktunpagi skali ubt tmbh darah..bykkan air ye tkot nnti kne rihidrasi plak

1y trước

setahu sy kena jarak minum susu dgn ambik ubat tu. mcm sy ambik ubat sblum tidur, pagi masa sahur baru mnum susu. kalu tak nanti tak serap mana la ubat tu😅

saya 13w ada yg tinggal, ada yg tak. mostly tinggal sbb pedih ulu hati sampai senak perut2. pergi scan baik2 je baby, tapi air kencing kotor mungkin sbb puasa kurang air. then kalau sahur yg karbohidrat skli pun, ttp akan lapar balik dlm msa sejam. sebab ibu mengandung mmg sntiasa lapar kan😅 pernah sy baca satu surah dgn minum air, betul2 rasa kurang sikit lapar dn perut tk meragam sgt.

1y trước

sy rasa sakit dkt ari2 and pnggang

saya dapat puasa 9 hari je lepastu dah start pening pening, muntah, pedih perut, walaupun sekarang saya tak berpuasa saya tetap pedih perut. kalau awak mampu dan takde simptom bahaya awak boleh teruskan berpuasa tapi kena alert dengan perubahan diri kita. insyaallah semoga dipermudahkan sis🥰

lebihkan protein dalam sahur ya. lebih kenyang lama. dan minum cukup air antara berbuka dan sahur. saya 12 minggu alhamdulillah masih puasa penuh. cuma siang saya banyak rehat. sebab nanti cepat penant mengah.

Sy 17w masih berpuasa xcuti lg..dy sebenarnya atas badan masing² ikut tahan ke x ade alahan ke x..tp yg sy amalkan minum susu dgn mkn kurma dlm bil yg ganjil tu xtinggallah.. karbohidrat jgk kena mkn..

saya cuba puasa. haritu checkup doktor sarankan saya buka puasa and suruh jangan paksa diri puasa sebab apa tah lupa. 12w masih layan mabuk pening loya muntah 💪

saya puasa . mkn mcm biasa .. Alhamdulillah.setakat ni x tinggal lagi.

Saya dr tak bagi puasa, kurang gula.. tak puasa pun dah 4😫