Anak luar nikah?

Salam,nak tanya... Saya mengandung anak luar nikah dan boyf sy nak tangunggjawab..Baby dlm kandungan 7bulan baru sy bernikah dgn boyf sy.. Skrg sy tinggal tunggu hari shja utk bersalin :) Due date 23/7 tpi hritu sy pergi hospital utk check sbb dpt tanda2,,doktor bgthu bukaan bru 2cm dan sy dibenarkan balik sbb tkde ape2 effect yg teruk.. lepastu ade sorg nurse ni dia ckp nt anak sy tk boleh bin/binti kan dgn nama bapak dia sbb tak sah perkahwinan dan dikira dosa .. Melainkan sy nikah semula dgn boyf sy selepas lahirkan anak tu baru boleh bin/bintikan atas nama boyf sy tu.. Betol ke? Masa sy akad nikah ustaz tu tahu yg sy tgh mengandung.. Ustaz tu tkde ckp ape2 pulak pasal kelahiran baby tu nt bole di bin kan/ binti kan atas nama bapaknya ..Bila nurse ckp mcm tu je sy jadi sedih dn risau 😔😓 ape betol ke nurse tu ckp kan 😢 #tolong responnnn jawapan mommy semua 😣

42 Các câu trả lời

Anak tu mmng tak blh bin or bintikn kalo da besalin nt, tp anak yg seterusnya mmng blh, pasal nikah blk tu.. yg sy tau nikah mmng sah so xperlu nikah blk.. tp untuk kepastian rujuk jabatan agama islam.

Tak boleh ye. Tapi jangan sedih, sebab lebih baik ikut hukum daripada buat yang salah. What matters now ialah anak yang dibesarkan nanti bagaimana, bukan dibinkan dengan siapa.

Xblh sbb x cukup 6 bulan berkahwin.. kalau ikut Islam dh kwen 6bulAn bru bersalin,ank itu blh ber bin/binti kn nama suami.. Ni x cukup baru 4 5 bulan. MakA kne bin/binti 99 nam Allah

3y trước

Sekarang ni kalau kandungan usia 7-8bulan boleh bernikah ke? Adakah nikah itu sah?

Sedihnya..kalau ikut Islam mmg kena tunggu ank tu kluar baru boleh kawin dgn bf awk. ank luar nikah skg mmg x blh bin/bintikan bpk dia tu.. Msti berbin/bintikan Abdullah..

4y trước

Bende yang haram tak boleh mengharamkan bende yang halal.. Walaupun dia berkahwin dengan orang yang tak mengandungkan dia which is orang lain.. Pernikahan still halal ye.. Cuma mereka xboleh bersegama atau bersetubuh sehingga bayi itu dilahirkan..

Memang lps brsalin kne nikah balik dik..klu tidak..akan dikira berzina smpai bila2..bkk u tube dgr ceramah2 agama..n nk sahih lg..trus la ke pejabat agama.

4y trước

Betul ni 👍 kat ceramah2 pernah dengar mcm ni ,,,

Better tny ustaz or ustazah?? Sebb sy rasa klu dh nikah semula lps bersalin pun x bole berbin/ binti kn ngn bf atau suami puan.....maaf klu salah

Bila bayi dlm kandungan dah jadi janin.. Haram hukumnya bin@binti dgn nama suami awak walaupun anak tu benih dari dia..

Kalau ikut hukum syarak. Perkahwinan time mengandung sah. Tapi nasab anak tetap takboleh bin/binti dengan suami ke ayah pada kandungan tu.

pn xperlu pon nikah balik. nikah pn tu sah. cuma ank tidak bole di bin @ binti kan nma bapa tersebut. berbin @ berbinti kan nma Allah2 shj

Maaf ye sy mencelah..sy nak tanya??kalau kita bersalin anak luar nikah..dan kahwin lepas beberapa ary,pernikahan tu sah @ x??

3y trước

kandungan dh brpe bulan? sy tk pasti sama ade sah/tidak yg sy tahu kalau kandungan dlm 3bulan pastu nikah anak tu boleh di bin/binti kan atas nama ayah tersebut