Set berpantang yang bagus utk org yg x pernah makan jamu / herba

As'salammualaikum n hai mummy. Sy nk tanya set berpantang yg sesuai utk org yg x pernah makan jamu atau herba. Lps tu kalo berpantang better tido atas katil atau tilam kt lantai terus ye? Breast pump boleh beli skrg atau dh bersalin nt ye? Sbb sy bekerja. Maaf ye bertanya sy x byk tau bab² ni. Jd sy nk prepred sikit² brg yg boleh sedia awal.#ingintahu #firstmom

6 Các câu trả lời

Saya da beranak 3x nk masuk 4 da. Sblm² nk tak pernah guna set pantang kecuali herba mandian. Tu pun sebab nk badan rasa segar da ada bau² ubat sikit. Segala jamu memang xpernah amik sebab baby kuning. Jadi ibu xbole makan jamu. So drpda beli, pastu membazir xmakan, sy decide utk xberjamu jaman.. Seeloknya tdo atas katil sebab nanti senang nak bangun. Breast pump sy beli awal sebab memang da mind set nk bagi baby susu badan sepenuhnya. Biasa sebulan pertama memang direct feed lps tu baru start pump untuk stok sebelum start kerja dan bole la ajar minum susu ibu dlm botol secara berselang². Alhamdulillah semua anak dapat menyusu badan sehingga 2 tahun. Keciali anak sulong menyusu sampai setahun 7 bulan gara² mama stress kerja sampai suau drop xmampu nk cukupkan supply. Tp anak² yg lain dapat disusukn smpai 2 tahun lbh.

Wsalam. Sy beli set pantang ummialya...sy xpernah mkn jamu sepanjang pantang. Bpantang better tido ats katil, sng nk bangun & bgerak. Either bsalin normal or czer. Utk breast pump prepare awl pun tak apa, tp sepanjang pantang bf bby dlu. Nanti dh habis pantang blh pam utk ajar bby guna botol pula.

Knpa tdo atas lntai..sakit bdn ..tdo jala tmpt tdo sprti biasa...klu brsalin norm atau czer klu duduk atas lntai pyh nk bgun..sya xpnh beli set pntg pn..breast pum tu if nk spey ok je tkt bngkak susu..klu momy jnis brkrja kna pum simpan dlm peti..

Saya takde amek jamu pon untuk anak sulung 4 tahun lepas.. berurut, jaga makan minum and pakai bengkung zaman dulu tu je. Lepastu dah kuat banyak saya mula exercise untuk dapat body goal balik. Yang penting jangan stress, nanti susu drop

tido jela atas katil tu. npe nye nk tdo atas lantai? susah nak bngun nanti. x salah pon tdo atas katil. cuma kena make sure, x panas sgt x sejuk sgt. breast pump better beli sblm bersalin.

Sy selalu follow dr elmeda balchin, hal2 pantang tu xpyh pantang sgt la.. Yg penting jaga makan n mcm mana nk kurus mcm anak dara. Better tido atas katil senang nak bangun.