Demam bengkak susu

Salam, Boleh effect baby 1 bulan kalau demam bengkak susu. Risau sgt. Tlg advice

8 Các câu trả lời

Tak efek baby. Tapi efek pada awak. Jangan biarkan sis. Tolong perah susunya tu, massage bagi ketul2 susu tu hilang dan aliran susu lancar. Kalau tak, panggil tukang urut bersalin, mnx dia buat urut susu bagi hilang bengkak susu. Kalau dibiarkan sampai demam, boleh jadi infection sis. Bila infection (mastitis), keluar nanah.... Haa yg tu boleh efek pada baby . Baby pun boleh jangkit pada mulutnya. Nnt kalau da teruk, breast kene operate pulak nak buang ketulan susu yg tersumbat. Jangan pandang enteng ye. Tolong selesaikan masalah bengkak susu cepat2. Kalau boleh pam, tolong pam. Klu xde pam susu, kene perah tangan. Boleh pergi ke youtube, carik Tutorial Marmet atau tutorial hand expressing breastmilk. Kalau awk rasa breast ada ketul2.... Kene urut ketulan tu sampai hilang. Tuam air sejuk dulu then air panas. Then urut2 tekan2 sikit... Kalau awk pam susu atau perah, tanpa hilangkan ketul2 tu... Nanti akan bengkak lagi sebab saluran tersumbat. So hilangkan ketulan dlu baru perah susunya. InsyaAllah lepas tu xtersumbat dah bila baby da selalu menyusu, dia akan bantu awk utk elak ketul2 tu berlaku lg.

Sis belajar teknik urutan dr youtube utk lancarkan aliran susu tu, klau xlarat mntak tlg nak atau suami buat..sy buat mcm tu, mula2 xpndai jugak tp sy belajar jugak, Alhamdulillah ok dh lps tu, tiap kali sy rse mcm nk bengkak susu, sy akn buat urutan lpas tu marmet, elakkn pam ya sbb bila breast kosong, akan trhasil susu baru, akan jd bengkak pulak la

saya dlm pantng 2kali demam hehehe inshallah tkkn effect kt baby pun sis ... petua saya klau demam bengkak susu ambik bawang putih bakar makan dengn nasi panas inshallah demam akan beransur pulih .. sis tryla saya da cuba memang menjadi alhamdulilah

Tak effect apapun kat baby. Sis, boleh berurut susu. Then, keep pump breast & susukan bayi selang seli sampai breast yg bengkak kosong. Demam bengkak susu akan cepat surut.

Xeffect baby pun..if bengkak susu,pam susu then letak dlm botol...bole simpan susu tu

Bila kita demam, xde effect pun kat bby

Tak ada effect kat bby

Takde effect kat bby