Kandungan pertama & vaksin apa yang rekomen?

Salam~ Bleh x tau ade sesiapa mummy yg mengandung dan telah cucuk vaksin? Bleh minta share pengalaman lps cucuk? 🥲 #ingintahu #firstbaby

11 Các câu trả lời

saya dh cucuk 1st dose sinovac..dlm masa nk cucuk dos kedua ttba pregnant 😅 nk p cucuk dose kedua Dr kata tggu kandungan 14 weeks onwards baru dtg cucuk.. rasanya applied kt semua vaksin utk ibu yg ttba mngandung lps amk first dose supaya cucuk 14 weeks onwards..dlm masa sama ada jgk tnya Dr, selamat ke ibu mngandung amk sinovac, Dr kata xde masalah sbb sinovac x guna teknologi baru, dia just ikut formula vaksin yg sedia ada je.. mksdnya cara buat vaksin tuu mmg dh established..dlm mysejahtera tuu jgn lupa update yg kita pregnant, insyaallah dorg akn bg pfizer..sbb ramai ibu mngandung dpt pfizer..tp sume vaksin selamat je..so go for it..ibu mngandung ni golongan berisiko sbb kita kongsi sume bnda ngn bby trmasuk antibody..jadi amk je vaksin tau..

Saya dah vaccine first dose pfizer masa 31 weeks. Now tengah tunggu second dose 34 weeks. Lepas cucuk tu ok je tak sakit pun, bila malam tu berat kepala tapi tak demam, rasa nak tidur je. Then the next day, sakit kepala dah ok. Tempat cucuk tu pulak lenguh tak boleh angkat tangan straight. Sakit tangan tu lega lepas 3 hari. Alhamdulillah sekarang saya dah ok 👍🏻

Saya dah full dose vaksin.. Saya pfizer..So far xder apa2 simptom yang teruk laa.. Sebelum jarum pastikan makan makanan berat jangan perut kosong nnt sakit kepala selepas jarum.. sebb vaksin ni buat kita lapar.. Saya tak ada apa2 simptom cuma lenguh di tempat kena cucuk dengan lapar..

3y trước

lps hamil x dpt makan byk 😞 lgi sye type yg senang lapar. harap2 masih ade mood mkn lps cucuk...

sy dh cucuk second dose pfizer 6 hari lps, 32 minggu.. alhamdulillah stkt ni xde ap2 effect untuk kandungan.. lenguh2 tgn tu biasa la, kpla rsa melayang sikit.. lps cucuk tu rehat betul2.. sakit cucuk kancing gigi lg.. hehehe

3y trước

oh...kandungan dh besar dan stable. sye skrg 11minggu jer, misi kata tunggu minggu14 baru boleh cucuk, kk akan arrange. yg sye risau kandungan 14minggu masih kecil, x tau akan ade ape2 kesan kat kandungan x lps cucuk. skrg bahasa sgt, x leh x cucuk pulak 😞

Saya dah cucuk vaksin pfizer 5 ogos ni tadi, kandungan 22 weeks, sehari sebelum tu cucuk kancing gigi.. Saya pegi vaksin walk in, cucuk 2nd dose 26 ogos nanti.. Lepas cucuk, rasa lenguh tangan je, hari kedua dah x lenguh..

3y trước

Yea, sy pon kandungan pertama, sy risau juga mengenai kesan vaksin terhadap baby sy, tp pkir2 balik, covid 19 lg merisaukan..

saya cucuk Pfizer masa kandungan 19 weeks.. alhamdulillah okay je, side effects takde sgt.. cuma lenguh kat tangan yg kena cucuk tu.. ni otw to second dose next week pulak.. Insha Allah okay je..

3y trước

rasa senang hati sikit dengar x de ape2 kesan kat kandungan 😔

Saya dah dapat dose pertama Pfizer.So far okay,cuma 2hari selepas cucuk tuu rasa lenguh n payah nak angkat tangan serta bengkak dekat tempat cucuk..tuu aje

Semua vaksin ok.. sye cucuk masa 15 minggu.. side effect lenguh tangan yg cucuk dlm 3 hari.. lepas tu ok

3y trước

Sgt ok.. kita jek akan rse penat sbb lenguh tangan, malam nak tdo kne baring belah yang xcucuk utk 3 mlm.. Other than that semua ok.. berselera makan 😂 .. i sgt sgt tunggu nk dpt vaksin sbb my husband kerja dekat hospital, ktorg pon dah 3 kali kuarintin. Dpt vaksin lega sgt sgt sbb tau i mmg high risk klo kne covid even husband balik keje terus mandi kt luar rumah.. risau effect covid lg tinggi dari effect kena vaksin..

First dos x tau pregnant. Sinovac. Second dos tunda 14 minggu br boleh ambik vaksin kan

3y trước

ya...I tgk byk yg cakap mcm tu :)

Saya dah cucuk first dose sinovac. Alhamdulillah ok.