hai mommys bantu jwb (P2) 🙂

Salam. umur 21 dan mengandung anak luar nikah, dah nak bersalin . Soalan di sini: 1) Macam mana saya nak discharge lepas bersalin dari hospital tanpa kehadiran waris(ibu bapa)? 2) Boleh tak bakal keluarga angkat yang menjadi waris? 3) kalau tak ada waris, JKM akan ambil baby tu ke? walaupun lepas bersalin nanti nak nikah? dia tetap akan call ibubapa atau tidak?

7 Các câu trả lời

nie mest tpengaruh ngn tv nie.. x nak inform parents tw2 urusan settle je.. nie klu swasta bley la dik.. tp gov memg x dpt.. Firstly dik, tq sbb kputusan yg tepat utk lahirkn baby tu..n now awak kne tw & fikirkn mse dpn utk awak &baby.. awak kne make sure urusan surat branak baby/daftar kelahiran baby bjln lancar supaya snang mse dpn jd jgn ambil jln mudah ye dik.. bab urusan bsalin luar nikah & pengangkatan (anak angkat) sgt srius so memg akan libatkn ibu bapa sbgi waris & jkm pun tlibat.. klu btol nk jge, jkm x kan amek.. mgkin awak bley jge dlu sblum serahkn pd kluarga angkat yg awak nak.. tp settle kan urusan surat branak/anak angkat dlu ye.. klu x, susah anak nk skolah nant klu maklumat x lengkap..

4t trước

klu mcm nie lg mudah.. smoga urusan tt dpermudahkn..

First Nak tanya Buku pink ada buat tak? BF tu skrg nak bertanggungjawab ke tak ? -xboleh kluar hospital tanpa waris yg sah ( parents ) sblom discharge mcm2 surat And org akan jumpa utk kepastian supaya xada Unsur Tipu menipu pihak hospital .. -dorang akan call jugak parents suruh dtg ambik dorg xkn biarkan awak discharge sorg2 ye JKM akan ambik baby tu … kenapa tak nikah je skrg ? Proses nikah ambik masa 1 minggu je nak settle … Let say masa bersalin awak meninggal .. siapa yg nak bertanggungjawab? Xkn ke akan jdi kes polis? So Nak xnk kena Cerita dekat Parents jugak bawak laki tu skli kalau masih ada … dorang marah ni kejap je lama2 nanti ok percayalah..

1. tak boleh kcuali swasta ...kalau ibu bapa tkde boleh mtk adik bradik atau makcik pakcik 2.boleh tpi kene melalui jkm sblum bersalin atau mtk dorg sponsor swasta 3.jkm tkkan ambil ... kalau parent taktahu lebih baik berterus terang je dan mintak maaf ...bersalin ni antara hdup dan mati ...sy pon mngndung ank luar nikah masa 22 tahun ...nk bersalin bukan mudah ..hampir seharian sy sakit mcm nk gila dekat hosp ...tepat 12 mlm bru sy bersalin ..tu pon mak sy ckp pkul 12 tu mak sy bacakan yasin utk sy ..sbb dia sentiasa mnunggu sy bersalin ..dia dtg tgok sy smpai dia tak sanggup n dia ckp biar dia yg sakit ...

hospital kulim tahun 2016. dari checkup dekat klinik kesihatan, family agkat sudah maklum klinik untuk ambil bby sbgai anak angkat.urusan jkm dari baby dalam kandungan smpai baby sudah lahir.semasa checkup klinik,jkm ada interview fmly angkat.setelah kelahiran pon jkm n hospital interview fmly angkat. famly angkat dischargekn ibu kandung. lepas discharge,kene bawak ibu kandung untuk urusan pesuruhjaya sumpah n urusan di jkm. make sure daftar kelahiran di jpn n ambil borang untuk pengangkatan.after 2 years boleh buat urusan pengangkatan di jpn. dan jpn akan interview fmly agkat sblm diluluskan.

My experience kt hospital ampang few years ago: 1. Waris kena ada utk discharge sbb nk sign paper 2. Tak boleh. Anak saya pun diberi pada keluarga angkat tp dorang tak boleh dischargekan & dorang kene berurusan dgn jkm shj sbb terlalu ramai org q kt jkm nk anak angkat so jkm yg uruskan 3. Jkm ambil kalau kita taknak jaga tp dia tetap soal siasat kita. Kalau kt hospital tu saya kena turun masuk dlm 1 bilik time soal siasat. Tp dia suruh waris masuk sekali (20tahun) *Tak sure rules skrg & tak sure jgk rules hospital lain

1) usually kena ada for paperwork dan urusan bil. 2) tak boleh. hanya waris yg sah sahaja. keluarga angkat perlu ikut saluran JKM. 3) most probably. better ada waris utk mudahkan urusan. seeloknya terus terang dgn parents. tadah saja telinga dgn respon mereka. sbb andaikata apa2 yg berlaku nanti mereka perlu tahu..takkan awk nk menghilang tiba2..

Siapa yg preg sblm berkawin tolongg sgt2 jgn hide dri parents sbb urusan ni bkn sng ikut perancangan sdri. Mmg kena ada waris bila discharge kecuali swasta tapi sdia laa beberapa ribu. Dan make sure bf sis btanggungjawab walaupn bby dh bgi kat org lain

4t trước

klu bf bertggjawab, dia x kan hamil luar nikah..