Bengkak Susu

Salam. Sy dah selamat melahirkan secara czer.. Hari ke5 baru susu nak keluar, tapi breast dah sempat bengkak and keras. Try guna pump, tapi hasil sangat sikit and sakit. Any tips for me as a new mom here? Tq 🙏

4 Các câu trả lời

Masa mandi air panas tu, letak tuala kecil dekat dada. Lepas tu urut-urut sekitar dada. Ataupun, ambil air suam hangat dan tuala kecil. Basahkan tuala tu letak kat dada, urut2 sikit.

jangan tunggu keras/bengkak. tiap kali mandi air panas, urut bawah ketiak & breast. and marmet kalau tak boleh DF baby.

bila bengkak, jgn sesekali pam. urut dulu, tuam dgn heatpack, marmet (perah) utk keluarkan susu. dh lega sedikit bg df.

dalam pantang jangan pam,ajar marmet baru breast lega..sambil tungku badan tu,boleh tungku sekali bahagian tepi breast