Susu badan kurang

Salam semua.. Saya baru saja bersalin secara caesar februari lepas, dan saya takde rezeki nak susukan anak. Susu mmg kurang sangat, walaupun dah makan mcm-mcm booster dan mengurut. Tukang urut kata badan saya ni banyak urat yg problem, terutamanya urat susu. Saya terpaksa bagi anak susu formula sbb anak lapar + kuning. Tapi saya sedih sbb ramai yg paksa saya kasi susu badan, dan salahkan saya sbb susu takde. Saya sampai rasa malu bila nak bgtahu orang yg baby minum susu formula. Saya sendiri dah terlalu sedih sbb tak dapat kasi susu pada anak. Tapi orang lain tak support langsung, mcm seolah-olah saya yg taknak kasi susu. Saya sangat stress, saya rasa mcm dah gagal jadi mak. Mcm mana nak atasi perasaan ni? Apa yg patut saya buat? Salah ke kasi susu formula? #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #ingintahu

9 Các câu trả lời

cuba try CMD sis...saya pun lps bersalin czer 3hari susu xde...smpai berat ank trn byk...dri 2.9kg turun 2.5kg...lps saya ambl cmd + mengurut bru susu start kluar...skg smpai meleleh2 + pekat...baby pun smpai xlrt nk minum....yg ni testimoni kawan saya...ank die dh 5bln,susu die dh mula nk kering...saya bgi dia cmd ckit,susu die ada balik...dpt ank die bf blik😁..klu sis nk cmd saya ada jual..blh wasap saya 01116250053

Tak salah pun ibu. Ibu fikir positive, jangan fikir orang lain. Ibu focus dekat anak tu je. Orang lain tak boleh nak faham keadaan kita. Kalau ibu masih berniat nak beri susu badan kepada baby, saya sarankan ibu cari lactation counselor untuk belajar ilmu penyusuan. Semoga dipermudahkan segala urusan.

sy pon mengalami yg sama.. ari tu anak sy kuning susu bdn sy kurang tpaksa bg susu formula.. lama2 anak sy xnk isap da susu bdn sy.. susu bdn sy mcm xda sb anak x isap.. misi ingat sy sengaja xnk bg susu bdn.. padahal sy da buat mcm2 booster nk bg susu byk still xjln juga sedih sgt

kita sama sis..sy pun rasa sedih lihat ibu lain dpt susukan babynya.sedangkan Sya kering air susu.. puting susu pun tenggelam. tpi Sya cuba lawan emosi sedih saya n abaikan kata² org..yg penting baby kita sihat dan kta suda buat yg trbaik UTK baby kita

Benda yang sama terjadi dekt saya..pergi klinik misi ckp yg susu fm ni tak elok tok baby .takot berat baby tak naik..susu bdan skrng mmg x nk kluar bnyk…dlm masa stress pikir pasal misi ckp ..malu nk ckp yg kita bgi baby susu fm.fham sangt perasaan awak..

hanya kita je tahu yg terbaik utk baby. apa yg kita decide utk baby tu, thats the best. jangan dgr ckp org. yg penting anak dan mummy nya sihat. susu fm pun susu juga, anak kenyang juga 😊

hi mom. please abaikn apa org nak ckp mom . the decision is all up to us mother whether kite nak bg formula or breastfeed . we know what's best for our baby .

Tak salah pun. Kita dah cuba cari alternatif nk tambah susu badan. Biar org nk kata apa yang penting anak kita kenyang. Kita tahu kemampuan badan kita macam mana.

Kita alami benda yg sama dan sy pun bersalin bukan 2 juga