pregnant 11 weeks bengkak kaki

Salam semua, normal ke kaki bengkak padahal baru 11 minggu kehamilan. Doctor kata edema n suggest urut pastu nak tidur letak bantal di kaki. Ada sesiapa pernah kena? Thank you.

56 Các câu trả lời

Nnt setiap kali nk tido or even duduk dlm kereta or atas kerusi, alas kt kaki tu. Letak je beg or bantal.. Once kaki beralas or berlapik, mmg xkn ada masalah ni. Awal2x dulu sy selalu kena. Dh mcm penuh dgn air kt kaki ni. Lepas dh pandai tinggikn kaki, baru problem solved. Xde dh masalah ni.. Skrng dh 38 weeks 2 days. Br balik dr klinik. Doc ckp kepala anak dah byk turun ke bawah.. Huhu.. Berdebar sbb ni first baby

Sis please aware ye, bkn nak takut kan tp kenalan i symptoms dia kaki bengkak awal, selalunya bengkak kaki ni 5 bln ke atas.. Kenalan i beranak premature 7 bln sb salur darah tersumbat, so tanda2 dia kaki, hidung & bdn bengkak.. Dia xtau smpai la dia warded, doc scan, ambik darah buat test semua baru dpt detect.. Hope sis xde mslh besar, my friend advise kalo kaki bengkak tu selalu la rendam dgn air panas campur garam..

Saya pula start bengkak kaki & jari tangan pada minggu ke 30.. Kena selalu rehatkan kaki, tinggikan bantal masa tidur.. Dah berkurangan ckit.. Kadang2 ada minta husband urutkan kaki sebelum tidur.. Bila lagi masa nak bermanja2 kan diri kan.. Org yg xde masalah bengkak tu x kan tau perasaan org yg mengalaminya. harap2 tips ni berguna buat saudari..

Masa tidur malam letak kaki atas bantal . Kalau teruk sangat boleh bagi tahu nurse masa next check up tu takut ada masalah lain sebab selalu dah hujung bersalin baru start bengkak . Tapi kalau awak jenis orang yang masa tak pregnant bila buat kerja berdiri lama kaki jadi bengkak insyaalah tak de apa . Apa apa pun kalau risau boleh refer doc atau nurse

5y trước

Owh ok2...terima kasih😊

X boleh nak cakap normal ke tak sis... cek dgn doc... sometime bengkak kaki ni boleh jadi tanda2 pre elampsia.. blood pressure sis ok tak? Urin ok tak?? Ade protein ke apa... so bende2 ni x boleh nk senang2 ckp normal la tu... badan kite lain2..sbb tu tiap kali dtg check up nurse akan tgk kaki bengkak ke tak.. tnya ade apa2 problem lain ke..

5y trước

Betul tu sis. Saya ada PE & urin protein ckit masa 3rd semester.. Mungkin itu penyebab bengkak kaki & jari. Mild edema katanya.. Nurse kata perkara ni tak normal..bila BP dah turun ckit, bengkak pun dah berkurangan.

kne kurg kn garam sis . lps tu tido kne tggi kn kaki dgn bntl . selipar pon kne pkai yg besa . xbole yg jenis himpit kaki tu . adk sy pon mcm tu . doc xbg dy mkn nasi sbb nasi bnyk kndgn garam sis . klau nk mkn nasi bole tpi yg beras basmathi mahal tu . lauk nk mkn pon kne kurg kn garam .

Sis tido ltk kaki atas bantal.. Biasa ny sy buat tiap² mlm, ltk 2 bantal.. Klu bengkak sy akan lebih kn bantal, insyaallah surut.. Kdg² lupa pstu dduk bsila, trs bengkak.. 😅 & mintak suami urut kn sikit ya..

klau xde msalah bp,pdih ulu hati,mata kuning,kncing manis sis blh trus angkat tinggikn kaki..ltak je bantal..klau ad msalah ksihtn y x normal..blh refer dr di klinik kd/kk..

Sy pula kaki x bengkak tpi ngilu2 betis sebelah kanan saja. Skali sy tgk tdi baru perasan ada urat2 halus wrna kemerahan. Urat tu x bengkak dan x besar dan x berwarna hijau.

Kalau duduk kaki bagi letak kat lantai betul2. Nurse kata ni sebab darah tak sampai kaki je. Tido letak bantal bawah kaki. Selipar pakai dalam rumah. Yg tebal skit. Taklah sakit.

5y trước

Sis letak bantal kt kaki. Pakai selipar tebal skit dlm rumah