zincofer tak boleh telan

salam semua , nk share sy tak boleh mkn zincofer, lepas telan xlama lepas tu jd loya n muntah2, bau nya agk hanyir.. kdg2 skip sbb sembelit pn btmbh teruk smpai luka.. bila xmkn xde pn mual n muntah tp klu xmkn xleh jgk kn.. ade x ubat lain slain zincofer yg boleh sy ambil. yg xhanyir 🥲

36 Các câu trả lời

jgn skip ..kalu x badan lemah.. plus kene marah ngn doktor n misi.. minta tukar ubat lain dgn doktor

mkn zincofer dgn air Sunquick Tampa gula .guna air sejuk..minum sebelum tidur biar perut kosong..

sy makan sebelum tidur. cuba amalkan ye. kalau takut juga cuba telan dgn air masam2.

Bolehkah kita makan ganilia sahaja bagi menggantikan zincofer/iberet/obimin?

1y trước

Refer nurse/doktor dulu awak.

Saya makanwaktu malam tp pastikan waktuuu tu awk mmg nak masuk tidur

Saya makan waktu mlm, makan hidu balm terus tidur. Tk pernah muntah.

nk tnya. perlu ke mkn iron kalau hb mmg dh ok? just mkn folic acid je.

1y trước

Ya, perlu. Iron ni bukan hanya untuk hb low sahaja. Tapi untuk memastikan baby juga dapat nutrisi zat besi yang secukupnya. Lagi pula dos iron untuk ibu yang ada hb low berbeza dengan hb yang okay.

bgi thu kt misi...kta nk tukar ubat... ubat tu x boleh mkn....

Try maltofer.. saya pon xboleh makan zincofer, cirit huhu

obimin ok..telan dgn air sangquik tanpa gula.....hb ok je