Sharing pengalaman bersalin anak ke-2

Salam semua mommies 😊 Saje rasa nk share pengalaman sy bersalin anak ke-2 pd 16/11/23 di HTA,kl Edd sepatutnya 13/11, siap ambik cuti awal start awal bulan ingatkan baby nk kluar awal 😅 sebab anak first keluar 38w. Tunggu punya tunggu smpai due date pun tkde rasa ape2 tanda lagi. So hari edd tu saje pegi klinik scan baby , tau2 air ketuban borderline low so doc suggest pegi hosp utk induce bersalin. Tapi x terus pegi hosp😅 duk tnggu lagi 2 hari kt rumah kot2 dtg tanda2 kn. 15/11 tkde rasa ape jgk so pegi la serah diri ke hosp, doc scan air ketuban still sama kurang. Tapi check2 jalan da buka 3cm rupanya, cuma takde rasa ape2 lg. Doc ckap masuk wad tnggu progress labour je x perlu induce . Alhamdulillah 🤭. Tp menunggu nk masuk wad tu punya la lama sebab katil penuh, dari tghari smp ke tgh malam jgk la baru admit. Sepanjang kt pac tu ulang alik la berjalan x duk diam 😆. Da masuk wad sempat mandi makan subway lagi ,belum ada rasa sakit kuat. Dlm hati rasa mungkin esok la kot baru bersalin ni,boleh tido2 dulu ni. Baru je ready2 nk tido da start rasa sakit makin kuat makin kerap ( sakit mcm senggugut ye tapi double triple berkali2 lg sakit Huhu) Tak tahan sgt terus bgun jalan pegi jumpa nurse,check2 jalan da 5-6cm Mtk ubat tahan sakit tapi x sempat nurse nk bagi kt wad da kena tolak pegi labour room (alhamdulillah labour room ada kosong boleh terus pegi Huhu) Time ni mmg da sakit sgt2 rasa serba x kena duduk baring. Smpai2 labor room terus bgtau nurse nk epidural, tp kena tnggu doc dtg check dulu. Kejap je duk situ nurse tgk sy da sakit sgt menggelupur semacam dia check jalan ,terus rasa nak push sbb da x tahan sgt contraction kuat. Da x fikir ape2 terus push smpai baby keluar terus hilang segala sakit kuat tadi. Huh lega sgt2 😆 Husband plk baru smpai ,tau2 da selamat da deliver 😄 Alhamdulillah . Trauma jgk la bila igt balik sebab cepat sgt dari start sakit smp bersalin tu. Semoga bakal mommies yg due soon selamat bersalin ❤️ Lain org lain pengalaman nya ☺️

1 Trả lời

tahniah sis.. sy pon bsalin kt HTA jugak.. due 10/11 kne serah diri 9/11.. tggu wad smlman jugak la smpi kne tdo kt PAC tu..🤣 ptg 10/11 tu bru dpt wad.. pg 11/11 kne induced belon.. kul 6ptg sakit contraction kuat.. mntk ubt tahan sakit tp ctg x cntik.. tgh buat ctg kali ke 2 dgn drip air.. belon jtuh.. bukaan 8cm trus tolak LR.. bsalin tepat kul 8mlm.. alhamdulillah d pmudahkn semuanye.. slmt bpntg sis..❤️

7mo trước

Tahniah n selamat berpantang juga 😊