Kekerapan bersama

Salam semua. Maaf nak tanya, biasa untuk lekat average bersama suami selang berapa hari ya? Kalau selang 2/3hari okay tak? Sebab ddua bkerja #ingintahu #firstbaby #pejuang_garisDua

20 Các câu trả lời

Nie pengalaman sy yg ttc stahun lebih sblum nie,skrg menghitung hari je😊, Bg sy klau nk lekat bukan bergantung berapa kerap kita bersama dgn suami..tp kita kena tahu bila waktu subur kita..nk tahu waktu subur biasa hri ke 7-14 selepas period..tp xsemua org sama waktu subur...mcm sy nk tahu waktu subur stiap kali hbis period sy akn gunakan opk utk check hri subur ..if result double line terang..hritu jgk sy akn bersama dgn suami ,sbb peluang utk lekat tu tinggi...biasa waktu subur kita 1-3 hari..contoh bila kita check 3 hari direct opk positive 3 hari jgk kita blh bersama suami atau blh selang shari..

2y trước

Betul puan, saya pun pakai opk, tp sbelum ni bsama wktu opk sama terang & pekat pstu terus kurang bsama. Kiranya kekerapan tk byk, itu tk bjaya. Cycle yg skarang sy nak cuba dari segi kekerapan pula

Actually bukan selang berapa hari or kerap berapa byk.. Pengalaman saya nak lekat tu kena pilih waktu subur.. Sy pakai apps trace period kat phone.. Nanti dia bgthu la kita ovulation bila, miss period ke.. Bila kat kalendar apps tu ovulation, dekat2 tarikh berkenaan saya plan la dgn suami utk bersama bukan apa sebab dua2 penat keje.. So awak kena cari waktu subur utk bersama insyallah lekat.. & galakkan husb stop / kurangkan merokok dulu.. Btw sje nak share ni teknik yg sama sy guna utk rancang taknak lekat dgn husband waktu masing2 tgh further study. Bila waktu subur je tak payah jumpa.. 😂

2y trước

Betul puan, bila dua2 bkerja. Rasa letih & taknakla memaksa suami..suami sy tak merokok. Cuma tiap hari ada la segelas kopi kene minum, mmg habit dia..sy sedang mencuba, dari habis period terus bsama and selang 2/3 hari, skarang tgh tnggu missed period lagi 10 hari, mungkin luteal phase ni saya jarakkan jauh utk bsama. Tmakasih byk2 puan atas nasihat

dia bkn ikut bape kerap besama sis. dia kena tembakkannnnyaa tepat masa ovulation tu bru pulun 🤭 sis instal apps ovulation/period tracker cmni. bila tgok time nak subur je bleh la prepare mental n fizikal. kalau kita jarakkan waktu besama pn bleh buat sperm suami kita lagi power org kata. kalau pandai ikut apps ni juga sbenarnye boleh planning nak anak boy/girl. sy cuba boy dpt boy, cuba girl pn dpt girl. btw kita hnya mampu merancang tp allah tentukan. selamat mencuba ye sis.. moga ada rezeki. ❤️

2y trước

Samalah, sy pun pakai apps ni

sy ttc 5 tahun..now prgnant kali ke 3 dah 8 bln..before ni gugur 2 kali..sy buat rawatan di hosp pakar..doc cakap, jgn terlalu kerap bersama..sbb bila terlalu kerap kualiti sperm suami akan menurun..paling kerap pun 3-7 hari skali..plus lg satu..kalau kite je yg kira waktu subur..tp sperm suami tidak berada dlm kualiti yg baik..pun susah jugak nak lekat..itu ape yg doc ckp..🤗 paling penting jgn stress dan have fun trough the journey..okay 🥰

2y trước

insyaAllah, ade rezeki awk nnt..1 je..kite kna yakin rezeki anak ni Allah yg bagi..jangan terlalu sedih atau leka usaha sehingga kite lupa kebergantungan kite pd Die..takpe..anggap mase belum ade anak ni..Allah bg kite peluang bermanja besama suami..okayy 🤗

sy pernah ttc dgn suami masa pjj. cara sy.. pantau waktu subur. 2 minggu lepas period sy terus ambil cuti selama 2 minggu. naik kapal jumpa suami. 2 minggu masa cuti tu sy buat buku pantau opk... n then berhasil, dapatlah ank pertama sy. xsia2 berkorban ambil cuti panjang biarpun terpksa tebalkan telinga d tmpt kerja😂

2y trước

Wah saya pun tgh cuti ni, amik annual leave betul2 wktu subur.. sy sedang mencuba stahun lebih, dari habis period terus bsama and selang 2/3 hari, skarang tgh tnggu missed period lagi 10 hari, mungkin luteal phase ni saya jarakkan jauh utk bsama. Tmakasih byk2 puan atas nasihat

Sy pnh try selang 2-3hari , penah jugak try hari2. Semua tak jadi. Sis kne tau hari subur sis. Waktu btul2 subur, (test opk naik double line pekat) + ada lendir eggwhite kluar. Malam tu terus on. Buat la style yg senang sperma nak masuk. Sy buat time tu skli je. Alhamdulilah. Rezeki sy lepas setahun lebih tunggu.

2y trước

sebut pasal sperm.. sy lepas besama pn siap alas bantal tingi letak bawah punggung taknak bg sperm asben keluar, 🤣rilex2 tungu dlm stengah jam gtu bru basuh.

Ok je asal kn yg penting bersama waktu ovulation tu sbb tempoh senyawakan ovum hanya 12-24 jam. So klu sperm dh sedia tunggu, insyaallah jd. Atau elok2 ovum keluar, awak bersama suami, ada peluang utk pregnant juga. Sperm boleh hidup dlm female reproductive up to 5 days 🤗

2y trước

Owhh baik, trima kasih puan. Kalini usaha lebih sikit memandangkan sy pun tgh ambil annual leave. Moga berkat usaha ni, allah nak bagi

tak perlu kerap bersama tapi pilih waktu subur tanak pakai opk pun takpe tgok bila lendir egg white keluar terus bersama je pastikan mood happy jangan stress2 ye sis insyaAllah lekat kalau tak dpt bulan ni, tggu next cycle keep usaha je 🤗

2y trước

Okay puan,pwrnah pakai opk sbelum ni,tp silapnya bsama masa betul2 pekat positif je tapi tk kerap & tk bsama dah lepastu. Tktau silap mana

da masuk baby 3rd .. sy crik waktu subur .. sbb sy jenis semua regular .. ikot apps pon sama .. so, sy bersama 2hari sblm subur atau selepas subur .. alhamdullilah .. untuk peknan tu, dlm bulan tu hanya 2kl je bersama ..

2y trước

Rezeki..tmakasih tips

Sy jrg bersama sbb penat 😵‍💫 sebelum ni main hentam rasa nak terus on tp bila rasa nk baby sgt2 baru kira waktu ovulation tu terus ajak suami alhamdulillah lekat lepas 2tahun kawin

2y trước

Alhmdulillah rezeki puan🥰