.

Salam semua .. kandungan saya 6 minggu .. doktor scan kemungkinan kandungan luar rahim dan mempunyai cyst .. dalam rahim tiada kantung .. esok refer pakar.. minta pencerahan .. bahaya tak kandungan luar rahim dan mempunyai cyst ini? #firstbaby

.
32 Các câu trả lời

Saya ada pengalaman kena suspect kandungan luar rahim....doctor pakar scan melalui bawah tidak nampak apa2 kantung... Kemudian di cek hcg melalui darah dan memang ada peningkatan hcg tapi terlalu mendadak naik dan suspect masih kandungan luar rahim.... Tapi setelah scan seminggu kemudian nampak kantung tapi tidak nampak janin.... Seminggu kemudian lagi baru nampak kantung, janin, dan jantung baby.... Selagi tiada rasa sakit di ari2 seperti senggugut berharap tu bukan kandungan luar rahim.....jangan terlalu risau berdoa saja.... Saya first baby setelah 5 years menunggu...

Ectopic pregnancy sgt2 bahaya...sy pernah alami...hampir2 xselamat...dah pecah tube terpaksa buat pembedahan sbb dah pendarahan teruk...selepas itu ovari sy sebelah kiri dibuang sbb dah rosak teruk akibat pendarahan tu...dktr sahkan sy dah xboleh mngandung sbb tube dah sumbat..Allah maha mengetahui...maha memberi rezeki...setelah 13tahun menunggu..Alhamdulillah sy dah 22w🤣🤣..tapi masa sy 6w..xnampak kantung..so dktr fkir sy mngandung luar rahim lg...12wscan balik da npk bby bergerak2.. happy x terkata

5y trước

Mmg sakit mcm senggugut..makin lama makin sakit..bila dah pecah tube sakit smpai pngsan

hari lepas sy pergi check ikutkan dh 4weeks , tapi scan doktor kata rahim kosong . dia kata sy tak pregnent pun . tapi lepastuh dia ckp kt sy sy ada cyst di kilang telur sy . doktor pelik sbb sy bagitau dia sy buat upt test sebelum g klinik positive . dia takut sy pregnent luar rahim . mula cuak jugak . tapi balik dri klinik sy beli upt lagi test , naik positive . cukup seminggu hari -7 delay period sy test lagi upt naik merah terang sis . sy abaikan doktor ckp ape tunggu 7-8week baru sy g check lagi

5y trước

baru2 mgkn xnmpk lg.. as long xde bleeding n x sakit perut hopefully bby bby dlm rahim.. smoga dprmudahkn urusan sis..

Saya scan 5w..dr ckp mybe kandungan luar rahim..xnk pcye dr tu ckp..x puas hati..4-5 hari lps tu g scan lagi klinik lain..2nd scan..alhamdulillah..nmpk kantung & baby dlm tu..tp dr ckp mcm nmpk cyst pulak..😞..risau jgk..dr pesan mmg kne jge mkn utk kecutkn cyst..30/3 g check-up kt hospital pulak..utk pastikn cyst atau bukan.. Sis tggu lgi smggu..pastu try g scan lgi skali..doa bnyk2..jgn stress..in shaa allah.. Doakan saya..tq

Kecil lagi rasanya sis. Dlu sy pun mcm tu. Pg scan klinik swasta. Dr suspect ektopik. Refer pg emergency. Smpi emergency Dr tnya ada bleeding tak? Kebetulan sy pun x ada bleeding. So Dr dekat Emergency refer ke Dr Pakar selepas sebulan. Alhamdulillah bila scan dgn Dr pakar selepas sebulan. Ada je baby kat dlm rahim sedang membesar. Apa pun sis doa banyak2. Semoga Allah permudahkan urusan dan baby sihat ye.

Sis kena redha.. Sbb kwn sy sorg pregnant luar rahim. 1st time dia pregnant lepas 6 tahun kawen.. Bila dpt tahu cmtu, dia berkeras xnk buang. Kesian jgak tgk dia.. Tp tula, bahaya dkt ibu la kalau xbuang. Sbb baby xduduk dkt rahim, dia duduk dkt tiub. Tiub tu xmampu nk tampung baby bila baby besar. Jadi blh sebabkan kematian pada ibu. InshaAllah ada rezeki lain nti sis.

Cyst bhye jgak sis... Nak kecut kn cyst tu... Sis kne mnum air durian belande... Lg bgos cri pati durian belande... Sy awal2 pregnent pn ad cyst... Amal kn mnum durian belande... Alhamdulillah cyst tu kecut... Skng da 33weed..lau x da kne oprite sbb nak buang cyst tu... Semoga urusan sis d permudah kn... Insyaallah sis ad rezki len... Kshitan lbh penting...

Kandungan luar rahim mmg bahaya sbb klau tiub tu pecah boleh menyebabkan kematian sis. Lumrah pregnant msti dlm rahim. Tiub x bole menampung. Better ikut nasihat doc. Tpi sis mmg ade symptom ectopic ke?? Atau doc just andai kan je? Yg psal cyst sye x pasti sbb dgr kadang bole kecut sndiri. In shaa allah sis, doa yg baik2 shaja smoga smua dipermudahkan

saya mengandung luar rahim bulan 2 tahun lepas.dh pecah pun tiub..kena operet buang tiub belah kanan..Alhamdulillah skrng sya mgndung lain setelah stahun berlalu..35w4d.semoga dipermudahkan urusan kita semua.Aamiin...

5y trước

Sis blh sy tau, sis dpt detect week ke brapa ya? Sblm tu ada sakit n bleeding ye?

Sy pon dh 6 minggu jgk.. scan perut x nmpk kantung.. tvs pon sama x nmpk.. doktor ckp maybe luar rahim jgk... tapi masa scan doktor ckp kandungan baru 4 minggu.. maybe early pregnant or luar rahim.. repeat scan isnin ni..😫😫

5y trước

sy pernah mcm ni..lepas repeat scan alhamdulillah dah nampak baby n dgr heartbeat..doa yg baik2 ye..