Bersama suami ketika hamil

Salam semua ibu2, sya nak tnya. Kalau pregnant 8 mnggu 1 hari boleh bersetubuh dgan suami tak? Sbab sblm ni masa minggu ke 6 sya pernah tp esoknya trus klua darah. Jd trauma skjap. Bila tnya dr, itu normal sbb baby implantation katanya. #1stimemom #pregnancy

10 Các câu trả lời

Setiap org berbeza sis.. Mcm sy, ada sejarah keguguran, doktor pakar nasihatkan elakkan dulu bersama utk first trimester. Rangsangan seksual boleh mengecutkan rahim. Boleh memberi kesan sebab anak baru nak menempel di dinding rahim. Air mani suami juga mengecutkan rahim. Tapi situasi setiap orang berbeza.. Boleh dapatkan nasihat doktor.. Tapi kalau doktor kata boleh, sis masih takut2 lagi, ikutlah kata hati.

saya sejak tahu mengandung dari 6 weeks sampai sekarang 20 weeks, saya tetap bersama dengan suami. cuma dalam kes saya, saya tak mengalami pendaftaran. mungkin Pn boleh cuba posisi lain dan bersama dalam kadar sederhana. jika berlaku pendarahan lagi, jumpa Dr dan minta nasihat mengenai hal ini.

4y trước

*tak mengalami pendarahan

kalau ade masalah bleeding, blh stop dlu biar stabil.. kalau xde pape, boleh je.. sy dr awal sampai nk beranak blh dikatakan hari² 😅 kadang² ganas jgk 😂 alhamdulillah okayy je..

Sy masa 8w ada pendarahan terus stop dlu bersama suami sbb ada history keguguran. Lps scan nmpk baby mcm stabil bru berani nk bersama tu pn slow2 je

kalau ada bleeding, better jangan. tpi sy plak msa pregnant, boleh ckp nak tiap hari.. msa pnghujung khamilan sangat digalak kan..

kalau bleeding better stop laa sis..takut pape jadi.bila dh trimester kedua nnti bleh la

saya suggest tunggu baby dah besar sikit. setakat ni alhamdulillah saya takde bleeding.

kalau dah bleeding ke stop dulu. bg kandungan stabil or can refer doc minta advise

Tunggu kandungan stabil dulu.

jgn dulu