Buku PINK

Salam semua.. Biase buka buku pink kandungan berapa weeks boleh start buka? Sbb saya kalau ikut last month period punya tarikh, dah pregnant 6weeks 3days.. Tp haritu saya scan di klinik swasta rahim masih kosong lagi.. Then doc suh dtg balik 2weeks utk scan makna nya inshaAllah nanti masa tu kandungan 8weeks. Takpe ke buka buku pink selepas scan nanti? Ke lambat? Maaf yeee... Saya first time pengalaman pregnant ni ????❤️❤️❤️❤️

Buku PINK
74 Các câu trả lời

Masa yg paling sesuai antara 8-12 weeks utk bukak buku pink. If lebih dari 12 weeks dikira 'late booking'. Skrg kk tetapkan kene buat appointment dulu sblom dtg bukak buku pink. Dah masuk 8 weeks tu kene kol klinik cepat² utk tetapkan appointment bila boleh dtg bukak buku pink. Mcm sy sblom ni dtg ke klinik dulu haritu sbb taktahu lg procedure skrg kene buat appointment sblom bukak buku pink. Awk kol kk dulu bagitau berape weeks then nurse akan bg tarikh utk dtg first checkup nanti. Sy skrg dah #11weeks2day. Masa first checkup haritu #10weeks 😊

Waalaikumsalam. Biasanya 8 weeks atau earlier dari tu dah boleh buka. Nakkan kepastian, awk boleh call sahaja KK yg terdekat di area rumah awk dan tanya. Utk scan tu, pastikan awk minum air yg banyak smpai awk rsa nak kencing. Then pergi scan. InsyaAllah senang nnpk kantung. Awal2 susah sikit nak detect scan kantung. Melainkan pundi kencing awk penuh time tu. sy dlu mnum air bnyak2 smpai rsa nk terkencing then pergi scan. Alhamdulillah 5 minggu dah boleh nmpak.

Tak pe pun. Sbb macam sy pergi buka buku 6week then doc tanya ada scan dkt mana2 xsebelum ni. Kalau tak ada nanti doc akan scan skli. Tpi better pergi 8week ke atas sbb masa ni janin ye dh nampak so xd lah nak dtg byk kali masa nak buka buku tu.. Makan semua kena jaga sbb masa buka buku semua dia akan check.

Lain klinik lain cara, better call kk tnya dlu bila boleh buat then tanya apa dokumen yang perlu awak bawa nanti. Sekarang kk pun kena buat appointment tau. So tak perlu pergi kk pastu nnti kena balik semula jadi buang masa, atleast klau kita call dlu takde lah penat nak tunggu kat sana. 😊

rezeki sy scan week 4 kat swasta lepas sehari late period mmg dah nmpk. tp tu laa doc ckap just ketulan darah. silap sy kat sini tak minta gmbr hasil scan tu. sy buka buku wktu week 10. alhamdulillah semua dipermudahkan utk sy. sy doakan sis pun akan dipermudahkan urusan sis dgn baby

Terus pg sis... sbb saya terus jumpe doktor di klinik kerajaan.. mrk test UTP dan terus buat buku..ketika tu saya 8minggu memgandung. Terkejut jugak sbb previous pregnancy mrk minta dtg blik sbln slps.tu utk buat buku pink... tapi kalini x

Saya buka buku pink 6weeks tapi kantong kosong. Tapi saya ada masalah darah tinggi dan klinik swasta buat surat suruh buka buku pink cepat. Sekarang kandungan saya baru 13weeks. Alhamdulillah dah nampak janin. Semoga urusan puan dipermudahkan..

Walaikumsalam,sama la kita saya pun hari tue da buat buku pink, kandungan da masuk 6 minggu 6 hari,sekali nurse scan kantung kosong.lpas tue doktor bagi surat pergi hospital besar(HKL),alhamdulillah kantung da ada baby da masuk 11w6d...

ms sy pregnant 6w & gi klinik tuk buat buku pink.nurse suruh register bila dh 10w.sbb dia ckp nmpk kantung je.dia ckp mmg akn suggest register awl,tp kalo awal sgt xnmpk ape.yg penting jgn lmbt sbb nnti kene late booking.

kalau sis takde penyakit kronik boleh jer buka buku sebelum 12w. kalau ada sakit mcm asthma, darah tinggi, kencing manis n sakit kronik lain better pergi je kkia terdekat. tak perlu tunggu scan. bawak je result upt tu.