Bacaan gula tinggi

Salam semua,,, ada x pengalaman bacaan gula tinggii ,, mcm mna nak turun kan nya ye,, sebab saya risau sngt ,tdik baru dpt result yg bacaan gula tinggi,, #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

9 Các câu trả lời

hmm. pengalaman saya sangkut GDM since week 12. sekarang dah 44 hari lepas bersalin . Menurut doktor, GDM ni kadang2 bukan sebab permakanan jaa, dy disebabkan hormon jugak. mcm saya, dr week 12 sampai week 30. GDM under diet control. Masuk je week 30, gula dah tinggi WALAUPON control makan. Doktor ckp kadang2 bila kandungan makin besar, hormon insulin tu jadi makin low, sebab tu gula akan tinggi walaupon dah jaga makan. so terpaksa laa makan ubat. Tp mcm mana pon, kita kena still jaga makan. makan ikot portion suku suku separuh. Jangan ambil air dan makanan manis. jaga jadual makan. kadang2 tak makan pon gula boleh mencanak naik! hehehe. tp yg paling penting, jujur masa buat BSP tu. jangan tipu keputusan BSP tu sbb takot doktor atau nurse marah. sbb kalau bacaan tinggi, tp dah jaga permakanan, mungkin disebabkan masalah hormon. so mmg perlu untuk makan ubat (by doktor laa). so demi anak dalam kandungan, kita buat yg mana yg terbaik🤗

Betul sis.. Makan suku separuh.. Kene on diet... Nnt sis dia akan bg satu tarikh tau utk amik darah lg dkt lengan nak tau kita punya gdm tu tggi kekal atau tdk.. Sy baru amik mggu lps.. Pagi mnm teh kosong + bskut 2 keping Jam 10 nnt makan laa salad ke, bihun goreng ke + air kosong Sblm jam 12 tghri mkn nasi sikit, syur banyak, ikan sekor. Jam 2 - 4 ptg makan kudapan.. Air kosong je sis.. Kudapan cari laa pape. Makan ptg sblm jam 6. Biasa kalau berulang buat bsp kene puasa malam.. Buat bsp 4x.. 8 pagi.. 10 pagi.. 2 pm dgn 8pm... Nnt beli mesin cek gula dkt shoppe.. Enjoy je sis.. Makan mcm biasa... Tp sikit dan berulang..

esok sy kena minum air gula, so far arwah mak sy ada kencing manis, sy ni x brp suka mkn bnda manis2, tp time prgnt ni rasa nk mkn manis2 aje 😒.. sy siap beli peria utk blend n minum, n roti bijan. dgn limau kasturi sekali 😊..

jaga makan,skip air manis min 1gelas sehari itu pon sy amik susu kotak jer.makan berat pg oat,petang lempeng,bihun sup malam kalau amik nasi.sayur memang bnyak ratah

hy sis ,, saya pon sama bacaan gula tinggi sangat .. sya lbihkan mkn syur dri nasi mkn suku2 separuh dn lbihkan minum air masak .. air manis mmg sy cut terus 😅

2y trước

owhh . lepas sis makan mcm tu ada ka bacaan gula sis menurun

sy mnum air kelapa kosong..tiap kli bsp atau mnum air gula,mnum air kelapa kosong 2 jam sblm puasa..insyaAllah..bacaan gula cantik..😊

Jgn risau .. ini disebabkan turun naik hormon ketika mengandung. Jz try to avoid sweet food or less in quantity of it

amlkn mnum air limau kasturi/lemon suam tanpa gula InsyaAllah bacaan gula nnt cntik...

2y trước

samaa2 siss 🤍

nak jaga gula kena jaga makan. nasi ambil suku je besar penumbuk je. sayur mmg kene banyakkan