Sesi Tanya Pakar Bersama Puan Nuraziema Ari, Pakar Pemakanan dan Kaunselor Laktasi, Klinik Siti

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Mana satu yang terbaik untuk bayi, susu formula atau susu ibu? Bagi ibu pertama kali, ada yang mungkin sukar untuk mengeluarkan susu badan sendiri namun sering mendapat kecaman kerana ingin menggunakan susu formula. Sebenarnya tidak salah pun mana-mana pilihan anda asalkan anak membesar dengan baik dan sihat. Jika anda persoalan mengenai perbezaan antara susu formula dan susu ibu dari pelbagai aspek, anda boleh bertanyakan kepada Pakar kami. Tanya soalan anda tentang penyusuan bayi, susu formula VS susu badan bersama Puan Nuraziema Ari, Pakar Pemakanan dan Kaunselor Laktasi, Klinik Siti pada 20 April 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus. #SesiTanyaPakar #KlinikSiti #PuanNuraziemahAri #PakarPemakanan #KaunselorLaktasi

Sesi Tanya Pakar Bersama Puan Nuraziema Ari, Pakar Pemakanan dan Kaunselor Laktasi, Klinik Siti
17 Các câu trả lời

salam doktor ..nak tanya. macam mana perbanyakkan susu badan dan tip yang berkesan?

Assalamualaikum doktor. Apa beza muak susu dan muntah susu

1y trước

Hai puan :) muak dan muntah susu adalah dua keadaan yang sama tetapi berbeza kuantiti dan risiko kesihatan. Biasanya muak susu juga dikenali sebagai jeluak. Faktor jeluak berlaku disebabkan oleh : - tidak sendawakan bayi selepas sesi penyusuan - Kuantiti susu yang berlebihan/overfeed - Posisi penyusuan - Flow susu laju Tapi jika jeluak/muntah susu jika berterusan dan dalam kuantiti yang banyak puan perlu segera dapatkan pemeriksaan dan konsultasi dengan doktor kita di klinik bagi mengelakkan isu dehidrasi/refluks atau risiko kesihatan yang lain.

b b b b b b n n n m

ank sy kahak apabila minm susu tepung

1y trước

Hai puan :) saya galakkan puan monitor warna & kuantiti kahak serta pernafasan anak dan juga tanda-tanda pada anak jika ada alahan terhadap susu tepung/formula (contohnya rashes, kegatalan, muntah, cirit dan lain lain) atau boleh stop dahulu susu tersebut dan consult dengan dietitian/doktor untuk jenis-jenis susu formula/ tepung yang available di pasaran mengikut keadaan/keperluan anak/bayi

Assalamualaikum

1y trước

waalaikumsalam, hai puan.

Assalamualaikum

1y trước

waalaikumsalam, hai puan

p

Post reply imageGIF