Jangkitan GBS + Candida

Salam, saya nk tanya pendapat ibu2 yg ada pengalaman terkena jangkitan GBS + Candida.. Mcmana cara korang nak kurang kan gatal, ruam, and discharge tu? Saya dah guna krim yg klinik bagi utk rashes tu tp still xbaik jugak...n da wat rendaman air garam masih tak kurang jugak .. ada cara lain tak? Dah guna ubat insert yg klinik bagi dah 4x dah but still...kurang sekejap dlm 2 ke 3 hari then discharge tu banyak semula..n gatal... Share sikit boleh...thanks korang 😉 #pregnant24w #advicepls

6 Các câu trả lời

Saya baru di sahkan positive GBS, tapi saya tak ada keputihan serius, kadang2 seharian xada langsung keputihan, kalau ada hari ada tak gatal, xberbau. Tak tahu macam mana boleh positive. Saya ke klinik disebabkan bleeding, bila buat vaginal high swab saya positive GBS. Stress rasa baca kesan GBS pada bayi. Saya ke klinik pakar, Doctor masukkan ubat insert 1x, now seminggu saya on ubat antibiotics. Doctor nasihat jangan pakai pantyliner, tukar panties every time x selesa. Saya memang xminum air manis langsung. Pastikan V area bersih (cukur 2 hari sekali), saya pakai tisu vinda setiap kali ke toilet. Saya makan yogurt setiap hari. Kalau saya xselesa, saya cuci ubat kuning yang klinik bagi. Pengalaman saya, saya prefer pergi klinik yang masukkan ubat insert, saya kalau masukkan sendiri, mcm half way je, benda tu patut insert tinggi. Tapi tempat saya hanya klinik pakar perempuan je buat, kalau pergi klinik biasa dia suruh kita masukkan sendiri. Saya masukkan sendiri ubat insert tak ada kesan. Kalau klinik pakar saya pergi buat, lepas 2/3 hari memang keluar semua tebal penuh panties. Cuma woman specialist mahal, biasa sekali pergi RM240, kalau klinik biasa saya pergi berkali2 pun tak baik. Saya tak tahu kenapa doctor awak kata xperlu antibiotics sebab tak serius, sebab saya xada keputihan berbau dan banyak pun doctor bagi antibiotics sebab dah ada GBS

2y trước

doktor sy xkata xperlu antibiotik..cuma dia kata nnt masa nak bersalin baru diorang akan ON antibiotik tu. so far skrg dorg bg ubat insert tu je dulu...ubat insert tu untuk candida.. tapi candida sy tak baik²... sy xmampu nak g klinik swasta...

sama lah saya. saya ade gbs dan candida juga. sblm ni dah penah mkn antibiotik( augmentin) tp masih sama. dah guna ubat insert pun sama juga. doktor kata, bila da ade gbs, dia xkan hilang, so nnti time nk bersalin akan on antibiotik utk halang baby terkena jangkitan tu la. dia sebenarnya bakteria baik, tp kdg2 mengandung jadi x terkawal. ade masa saya mmg kena gatal2, bila jadi gatal2, saya akan pakai kain je, x pakai panties. sbb xnk tmpt tu tertutup. kdg2 saya pernah garu smpai luka, jadi saya akan basuh dgn antiseptik utk bunuh kuman kalau luka kan..takut merebak. yg saya perasan, kena banyaaak minum air masak, smpai air kencing jernih,maksudnya badan cukup air la. air kencig tu juga buang semua keputihan dan lendiran. baru la rasa discharge tu berkurang dan xde. tp tu lah saya kdg2 malas minum byk air tu yg jadi balik. sbb penat juga ulang alik toilet byk kali. huhu. sekarang saya dah xde gatal2, kena sentiasa pastikan area vagina kering (sbb tu saya slalu pakai kain je) sikit kelembapan pun akan buat jadi gatal. kalau pakai liner, kena lah tukar slalu setiap kali ade discharge keluar. ni je la cara saya kawal.

sy mcm sy sis.. mmg x mkn manis mse pregnant,da masuk ubat insert,da buat rendaman farah,still gatal..tp x de ruam ke ape..cme dia x slesa... testur Krim wrna putih susu pekat,kadang2 kuning cair sgt... x de bau..tp gtal..dr ckp x perlu antibiotics sbb x serious,perlu kerap tukar panties dgn minum air bnyk..t nk bersalin Bru dia on antibiotics..tp sy x slesa 😭

2y trước

mcm sy sis dah 2x doc bg ubt insert sekali antibiotik tp sy sesekali je gatal doc kata xeffect ke bby kena bykkn minum air

samalah saya pun positif gbs+candida. Dua kali swab. Frst gbs second candida. Pregnant 24week jugak. Mmg gatal sgt kadang2 tp sejak bnyk minum air masak dia kurang gatal. Cuma masih ada bnyk jugak keputihan dia. Hrp lepas bersalin dia hilang lah. 😌

keputihan awak tu tekstur dia mcm mne ? berkeping keping ke macam krim tu ?

Stop makan manis dh cuba?