Boleh bersalin hosp kerajaan ke ?

Salam saya nak tanya ibu-II yg berpengalaman.saya skrg dah preg 15weeks tp saya tak buka buku pink . Saya hanya gunakan buku check up dari klinik swasta saja sbb saya check up dgn swasta saja.nurse disitu ckp boleh bawa buku ni saja incase nk bersalin hosp kerajaan.boleh ke nnti saya nak bersalin hosp kerajaan guna buku tu saja ? Ke perlu buka buku pink dari klinik kerajaan juga ke ? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

4 Các câu trả lời

Sy pun check up dr anak first sampai skrg otw no 2 dkt KPJ tp tetap kena bukak buku pink dkt KK sbb doktor dkt KPJ pesan kalau x bukak nnt masa register dkt JPN byk kerenah pulak kerja mudah jd susah. Just dtg bukak buku pink je xnk check up dkt KK pun xpe tujuannya kira mcm kita ni daftar diri/bagitau kita ni mengandung dgn pihak kerajaan la kira mcm tu sbb nnt nk dftr kelahiran pun dgn kerajaan jugak, yg lain terpulang nk check up hb, urine,GDM & lain boleh je buat dkt private tp sy sarankan awak pilih hospital private sbb mereka ada kepakaran bukan klinik private yg boleh pegi mana2 je ada tu ok, sbb pengalaman kami dgn adik ipar sy dia pegi klinik private tp bukan klinik yg ada pakar O&G/perbidanan bila ada mslh jd pnjg pulak urusan nk settle itu ini. Faktornya klinik private biasa tu terima je patient xkisah apa mslh & ofcoz ada mesin scan skali tp mereka cuma ada general knowledge. Baik awak pilih klinik yg mempunyai kepakaran bidang perbidanan ni takut nnt timbul mslh lain pulak ok. Kos mmg mahal sikit la dr klinik private biasa tp kita jumpa org yg betul.

minggu lepas sy pergi check up dekat kk ,ada kes yg sama mcm sis. Tp nurse dekat tmpt sy bagitau boleh je nak bersalin dekat hospital kerajaan even check up dekat swasta.. Sbb kalau buat buku pink, n still check up swasta takut bertindih pulak tarikh appoiment. Biasa kk tak boleh suka2 tukar tarikh appoiment dgn doc. Jd takut kena buat 2 kali kerja. itu apa yg sy dgr lah..

hospital kebykn skng ni nk buku pink kk jugak. sbb lagi complete dri swasta. so call dulu hospital u nak bersalin tu, tanya dia kena x bukak buku pink kk. double confirm dulu sendiri. atleast boleh bukak awal. sbb nk tgu appoinment pon lambat jugak .

Better pergi buka buku pink dekat kk.. sebab kk dia lagi detail checkup...