Susu bengkak

Salam. Nak tanya ada tak petua untuk rawat susu bengkak. Saya 1st mum dan breast sebelah kanan saya bengkak (ada ketulan keras). Guna breast pump utk keluarkan susu tp keluar sikit sja berbanding kiri. Da try tuam letak kain suam2 tp still ketulan xsurut. Ni da msuk hari ke 9 lepas bersalin. Akan surut sendiri ke mcm mna?#SeriusTanya

4 Các câu trả lời

Awak kena tuam sejuk, pastu tuam panas. Sambil tu urut kat ketulan yang bengkak tu untuk lancarkan pengaliran susu. Lepas tu marmet. Ulang step tuam, urut, marmet sampai bengkak/ketulan tu dah surut. Saya admit memang sakit. Tapi percaya lah bila dah surut bengkak tu, leganya Alhamdulillah. Kalau tak larat nak buat, minta suami yang buatkan. Saya masa dalam pantang, suami yang tolong tuam, urut, marmet. Pam ketika bengkak tak membantu. Boleh buat jadi lagi teruk.

2mo trước

@Mnyz, hai👋. Marmet tu teknik perahan guna tangan. Cara yang paling efektif untuk keluarkan susu.

Kalau saya ketulan tu bagi baby hisap baru hilang. Sedutan pump tak sekuat sedutan baby. Bila baby sedut mmg breast cepat ringan. Cara tuam yg betul tuam guna icepax dulu baru tuam dgn kain air panas. Tak boleh dibiarkan kalau masih ada ketulan sbb bahaya mcm makcik saya sampai kena operation buang. Kalau ada tukang urut pun bagus suruh urut breast lancarkan

2mo trước

thanks atas perkongsian tips

klu sy plak sy akan mndi dlu dgn Air yg suam2 slepas bgi hisap dgn bby klu msh blum lancar Air susu sy ambik tuala kecik rendam tu tuala Di Air suam2 pastu letak dibreast sapu2 rasa2 dh lembut2 breast bru bgi bby hisap

Jangan pump, buat teknik marmet dan urut kena rajin. Saya dah kena masa awal awal bersalin, nurse pesan kena bg baby hisap. Kalau pump lg tak elok.

2mo trước

nurse suruh pump sbb da luka n puting x timbul sgt susah baby nak hisap