sembelit ketika mengandung

salam mummy2 nk tnya memang mngandung akan rasa sembelit ke susah nk buang air besar,mcm mna nk hilangkan sembelit ni yee? #firstmom #pleasehelp

18 Các câu trả lời

Sis, macam saya, saya tak pernah kena sembelit masa pregnant ni. Sekarang dah 35w, kadang buang air besar sampai 2 kali sehari kalau makan banyak😅 Dah 35w ni siap tak boleh tunggu tunggu, kalau ada rasa nak membuang terus kena pegi toilet. Cara saya, saya akan minum air lemon sebelum tidur, sebab kan nak kena makan Zincofer tu kan, doctor suggest makan dengan just oren, tapi tak dayaaa saya nak minum air manis setiap hari 😂, jadi saya tukar oren dengan lemon, air lemon kosong je, tapi alhamdulillah sepanjang pregnant ni tak pernah lagi sembelit. Saya baca air lemon boleh bantu lancarkan pencernaan. Lebih kurang gitu lah. Sis boleh cuba, harap membantu.

2y trước

Sy sembelit jugak masa consume obimin. then doct advise suruh makan selang seli. bila tak makan obimin, ok boleh je membuang. jd Sy mmg consume selang seli sampai hujung pregnant. tp kena mintak advise doct dulu la ye sbb dyorg tengok hb kte sebelum bagi makan obimin selang seli.

Sy ratu sembelit dlm family since sy baby. Ibu sy bgtao 😂 Sy awal2 pregnant kerap kena sembelit, smpi buang air besar berdarah. Risau gila mse tu ingat kan baby ade pape. Tp scan alhamdulillah baby sehat saja. Docter ckp dinding dubur luka sbb tu berdarah. Lepas drpd tu sy akan usaha utk membuang hari2. Sy amal kan minum susu sehari 1 atau 2 cawan kdg lebih sbb sy hantu susu 😅 n mkn buah2. Minum air oren sunquick tanpa gula n mineral byk2. Mmg akan kerap kencing, tp alhamdulillah setiap hari mesti membuang dgn baik. Kurma pn elok sis amal kan. Semua tu sy buat bg x sembelit.

bila nak jadi mak² ni..hat sembelit tu mmg kena redha...pas beranak nanti pun boleh jd sembelit... tapi saya 2nd baby..pas bersalin czer tak sembelit pula bila makan buah oren 2biji satu hari...utk luka cepat baik niat asalnya...tak sangka tak sembelit.. tapi bila termiss makan buah oren..sembelit pulaaaak... maka saya suggest awak mknlah buah oren..kalau nak yg manis...navel..dan berlubang besar..tapi mahal sikit... sembelit tu sbb mkn obimin or iberet saya rasa...kalau salah maaf ye doktor²...tapi itu yg saya test..

2y trước

makan yg masam kot.. buah lain boleh... jambu bagus utk fiber.. cubalah

sy 1st pregnancy tak kne sembelit.. lps bersalin kne pulak smpai menangis la 🤣 skrg 2nd pregnancy kne sembelit.. doctor kate sbb makan iron tablet mmg normal jdi sembelit.. doctor suruh minum air masak bnyk bnyk je, lpstu dia suggest kan makan yogurt.. tak kesah yogurt plain ke buah buah ke boleh je.. yg penting kne minum air masak bnyk.. dia pun ade bgi ubat sembelit jenis air tu.. mmg lawas 😅

mcm sy haritu seminggu x membuang... 🥲 so sakit nauzubillah x yah ckp lh... start je kne tu... sy tobat dh... suami sy beli kn buah oren fresh tu , dia suh mkn sbelum breakfast time perut kosong.. alhamdulillah senang betul sy membuang , ddk je trus kluar... masuj tandas pon x smpai 5 minit dh kluar balik 😂

Ckp psl sembelit nie.. Sy ad ambk zincofer dlu. Sy xda rawat apa2 n brtahan je... Smpila buasir.. Sakit sis... Lps brslin pn sma. Pstu Sy g farmasi. Diorg suggest ambil Faibakoso (alpro farmasi). Alhamdulillah

Masa baru masuk 8bulan sembelit, lps tu ok. Nk msuk 9bulan sembelit lg. doktor ckp normal sb baby makin mmbesar. Dh beranak nanti hilang katanya. Ada org lps beranak baru sembelit

sy pun sembelit juga.. kadg smpai 4 hari , makan buah hari2 pun sama juga, tapi bila minum susu anmum materna jadi lawas pulak hari2.. boleh try mana tau serasi..

mnm susu HiGoat je sis.. insha Allah xsembelit lagi... sy pun ada sembelit yg teruk sampai luka🥴🥴 ..mak sarankan mnm ney.. Alhamdulillah skrg dah ok..

mkn buah betik n pisang sya pun sembelit msa pregnant tnya doc dia ckp mmng klau pregnant akn sembelit susah buang air besar