First baby & first time covid positive.

Salam and hi all mummies and daddies. Saya currently 7weeks in tapi saya dan suami disahkan positive covid. Both of us flu, demam and sakit tekak. Ada recommendation tak untuk ubat apa yang selamat untuk consume for mother and baby? This is my first time kena covid. #firstbaby

1 Trả lời

wasalam n hi sis. mcm sy pun dah pernah kene covid. kandungan bru 20 weeks tak silap masa tu. sy jangkit dgn husband. tp masa sy tu, sy tak makan ubat pun, minum air lemon suam, air kelapa dan bnyakkan rehat je. sbb masa sy kena tu, dah 3 hari kemudian bru dpt tau. demam pun dah kebah. sy sarankan sis jumpa dr tnya berkaitan ubat apa yg boleh makan sbb tengh pregnant. lagi satu, boleh pergi ke CAC yang berdekatan untuk nilai kesihatan sis dgn suami

2y trước

mcm sy masa pergi cac tu, sbb sana dorg lagi pentingkan yg tahap teruk. mcm tak boleh bernafas,jangkitan kuman kt paru2. simptom sy,skit tekak,demam yg dah kebah(tp still mcm ada skit2 la. org kata hujung2 demam peluh2 mcm nk baik tu) ,sakit pinggang dgn badan . sy g cac dorg tnya simptom lpastu suruh kuarantin kt rumah je. bg sy, untuk permulaan yg pregnant kena covid ni, pergi je direct cac brdekatan yg cover area rumah. masa ni dorg akan tentukan apa nk kne buat. sbb ada sesetengh cac, dia ambil serius kalau pregnant yg kene covid ni. lgi2 yg awal pregnant dan yg hujung2 weeks . kurang2 kalau pergi cac, dpt nasihat apa yg perlu dibuat,ubat apa yg perlu dimakan dgn dia bg alat check paras oksigen tu nnti dah hbis tempoh kuarantin kne pulangkan blik.