Perlu pergi klinik awal atau tak pregnant lagi slepas kndugan luar rahim..

Salam mommy2..nak tnya..bln 12 thn lalu sy ada sjarah kndungan luar rahim 1st bby...dan alhamdulilah allah bagi rezeki lg..dah masuk 4minggu 2nd bby...nak tnya..klau ada sejarah luar rahim..sy perlu p klinik awal ka ? atau kena tungu smpai bby dah 8-12minggu bru p klinik.. #ingintahu #firstmom

3 Các câu trả lời

Same case with me, ectopic in July 2022. Got pregnant again this year and at 5 weeks mmg saya pg scan teruss to make sure it’s in the right place. Alhamdulillah now dah 8 weeks membesar. So if u ada history go scan bila dah 5 weeks insyaAllah boleh nampak dah. Minumm air byk2 sebelum pg and tahan kencing utk nampak jelas😬

2y trước

trima kasih sis...haritu sy ada appointment etopik melalui tlfon..bila sy bgtaw sy pregnant lg...dktr tu marah bgtaw knp tak rancang...sedangkan sy tak tau pun..masa tingal kat wad pun langsung tak bgtaw apa2 pasal etopik dan nak suruh rancang kehamilan..

Sama dengan saya bulan 12 tahun lepas ectopic.. skrg dh 6 minggu. Saya scan masa 4w5d. Alhamdulilahnampak kantung. Saya faham perasaan trauma tu. Masa scan haritu pun sy tutup mata sbb takut jadi lagi..

2y trước

smoga kandungan kita dilindungi allah dan dberikan ksihatan yg baik..

nak scan awal pun boleh. sy scan 5w dah nampak kantung.

2y trước

trima kasih sis...sy nak tau bby ni dlm rahim atau luar rahim 😔...sjarah tu buat sy jd takut...