HB Low

Salam mommy2 semua. Sy nk tanya, ada tk mommy2 yg hb low tp bila melahirkan anak, okay je? Means takde masalah sgt. Sbb yg saya tau kalau HB low ni, bila melahirkan akan ad pendarahan yg byk, pastu baby kecik. Sy tau pn nurse bgtau td. Sbb check up hr ni HB sy drop 10.2 dr 10.7. Before ni mmg HB sy semua atas 10, tk pernah atas 11. Ssh betul sy nk naikkn jd 11 even dh mkn mcm2. Ubat, syur2 hijau, buah jambu batu apa semua. Pun tk jalan jugak. Hmm. Maaf ya tnya,. Sbb ni baby frst sy, tkde pgalaman lg. Due bulan 1 ni. Risau pulak sy.. ?

1 Trả lời

Iye bila kita bersalin darah mmg byk keluar .. Takut masa bersalin darah tak ckop or ada komplikasi lain.. Thats why nurse akan pastikan hb tu di paras normal .. Saya masa preggy pon hb 9 maintain smpy doc buat ujian talasemia .. So ada yg suggest ambk iberet .. Alhamdulillah hb naik dgn jaya .. Kalau boleh kurangkan pengambilan kafien ye kalau ada ambl 😬