Suka genggam tangan

Salam mommy. Ada X dlm Ni, anak mommy yg suka genggam tangan. Mcm aina Saya dia banyak Kiri, mgkin kid. Cth Nak amik barang2 guna tangan Kiri, apa2 semua Akan Kiri. Dlm masa sama tangan Kanan genggam, X open pun. Adakah normal.? Hope Ada yg sudi respon.tq

1 Trả lời

Semua budak mmg akan gunakan otak belah kiri diorg dahulu. N it's normal. Sbb tu awak tgk anak awak ambik brg dgn tgn kiri. Anak sy mkn pun dgn tgn kiri. But that doesn't mean die kidal. U kena ajar both side juga. Kiri kanan. Supaya die boleh stimulate otak kiri kanan. At the age of 4- 5 years baru boleh tgk die nie tgn kiri ke tangan kanan yg dominant. Kena check semula kt Google otak belah kiri nie fungsi die untuk apa. Sy x ingat. But I am very sure most of the kid they start using left side 1st. Anak awak umur berapa?