Ibu Hamil Puasa

salam mommy to be..ada tak ibu ibu yang berpuasa.. ada pengalaman.. saya week 36#firstmom

28 Các câu trả lời

Alhamdulillah, 35 weeks. Dapat puasa, buat kerja sikit2, rehat. Masak sikit2, rehat... Dapat siapkan juadah berbuka untuk Anak2 kuasa 5. Syukur, malam ibu kena minum air banyak. Sahur nanti jangan lupa minum susu dan kurma. Dan air masak secukupnya... Sebelom puasa dah cuba puasa sunat. Moga ibu2 lain pun dapat bertahan. Dengan cuaca yg panas terik ni.

sy 35w..smlm try puasa.. alhamdulillah dpt puasa smpi buka..smbil2 pantau pgerakan bby..ckup 10 pon still pantau lg..sebb bby klo siang x aktif sgt..byk tido 😆..klo mkn minum dia aktif..tp try smlm bby gerak ok..byk rest jela..buat kje santai2 je..tp in case klo rasa letih, lesu,penat bby kurg gerak sy tpksa bukak..ikot keadaan 😁

sy 35w+ , puasa penuh .. time sahur tu selitkn kurma dlm 3biji ,air masak lebih .. alhamdulillah dpt bertahan smpai berbuka .. kdg sahur sy xselera nasi ,mkn roti n biskut je , bby alhamdulillah aktif je xde masalah ,kdg berbual dgn baby "bby kita puasa hari ni ,kita kena kuat taw" .. dia gerak pun mcm biasa .. alhamdulillah..

sy niat puasa sebulan..sy x dpt puasa sbb ada anemia, doc n nurse x galakkan sebab dorg masih pantau anemia..takot makin turun..sy 34weeks da..smlm time check up pon baby da x senang duduk..last2 minum air waktu tgu jumpa doc kt kk..inshaAllah lepas bersalin n selesai semua, sy ganti puasa balik..

Sy 35w, ada gdm on diet control.. limit smpai tghri je. Lepas tu jdi hypo. Doc pun xsuggest. Sbb if sy bpuasa,gula kurang lps tu even mkn skit pun gula akan hit tinggi. Bahaya jgk la, lps dgr explaination doc smlm agak takut jgk la dgr kesan dia.

sy cuba je puasa hri2 ..tpi hrini mampu smpai tgh hari je ..sbb da rse lemau n nk pitam ...nk msak utk buka pon da tk larat😂rse mcm dehydrated sikit dgn cuaca panas lgi ni

Sy 36 minggu 5 hari ..HRI ni pukul 10 dah berbunyi perut ..sakit jugak rasa dekat bahagian bawah tulang rusuk kanan..smlm puasa sampai pukul2:30 je loya dan muntah..hurmm..

sy 38 week dpt puase smpai jam 3 jee😩 dah cubaa nty rase gigil gigil kaki tgn tambah pening baby pulk asyik diam jee gerak slow lepas mkn elok aktif ... sayang nyee ... hmm

4mo trước

Samala. Gigil paha. Xberani nak tanggung risiko.

37w berjaya puasa 🤭 tu pon senggugut kerap dtg ..baca kt google sbb kurang air .. baby ok ,cuma time nk masak tu penatnya rasa 🥹 esok pula 💪🏻💪🏻

saya 32w,puasa sampai pkl2.15 ja.sebab 2x muntah.awal pkl10pagi muntah.mmg rasa syg sebab buka dah pkl2.15 tapi nk buat macam mana, kesihatan tak mengizinkan.