teringin makan gulai nenas

Salam mommies. Sy skrg pregnant 21 weeks...teringin sgt nk makan gulai nenas ikan masin. Bahaya tak untuk baby?

24 Các câu trả lời

Nenas yang dah dimasak tak pe sis. So persoalan bolehkah ibu hamil makan gulai nenas ikan masin tu , boleh je. Tapi jangan makan satu periuk sis haha. Tak jadi persoalan tak bolehkah ibu hamil makan gulai nenas ikan masin pon sebab nenas tu dah dimasak

Teringat dulu ada gulai nenas ikan masin untuk ibu mengandung satu kedai ni buat tau. Siapa yang mengidam ke teringin owner kedai tu belanja makan free je. Seronok kan tetiba kalau dapat gulai nenas ikan masin untuk ibu mengandung hehe.

Dulu saya ada jugak mengidam gulai nenas ni sis..tapi mak saya and MIL saya kata boleh nak rasa untuk hilangkan rasa ngidam tu... Saya just hirup je kuah gulai nenas tu sikit... Boleh lah daripada tak dapat apa apa hahaha

Boleh je sis nak makan gulai nanas masa hamil. Tapi kena pastikan kuantiti nanas tu jangan banyak.. cukup untuk hilangkan ngidam tu..and ikan masin pun sama..banyak sangat ikan masin nanti tak bagus untuk kesihatan..

Sedapnya kan gulai nenas ikan masin. Ternampak post sis tanya ni tetiba terbayang pulak gulai nenas ikan masin dekat kampung tu. Ya allah teringin dibuatnya. Mak saya pernah kata nak makan boleh, tapi sikit je sis

Kalau makan gulai nanas nak hilangkan ngidam boleh je sis... Ambik dalam amaun yang sikit je nanas tu masa nak masak..jangan banyak sangat.. saya pun tak galakkan kalau nak makan banyak sebab takut lain jadinya

Since nenas ni masak sekali dgn ikan masin saya rasa okay je kot. Cuma kena hadkan pengambilan. Saya memang tak makan gulai nenas ni so taktau lah boleh ke tak ambik waktu hamil...Boleh rujuk yang lebih pakar

Boleh sis kalau nak makan gulai nenas..tapi ambik sikit jela jangan banyak banyak. and jangan makan selalu. Makan buat hilangkan rasa ngidam je..biasalah masa pregnant ni benda macam macam nak makan kan...

InshaAllah boleh...tak silap saya kalau nenas yang buah potong tu yang tak boleh ambik kalau preggy..boleh jadi penyebab keguguran..Ni gulai nenas boleh rasanya sebab dia masak sekali kan dengan buah tu

Tu laa saya pun tak sure ada effect ke babay or tak if makan gulai nenas ni..sebab nenas kan dia memang buah yang patut elak waktu hamil.. But maybe boleh tanya anyone yang lebih tahu bab-bab ni