Fully breastfeeding & direct feeding

Salam mommies 🫰🏻 I nak tanya, anyone kat sini yang ada masalah sama macam I?. My baby boy akan masuk umur setahun november ni. Anak ke-4. Previously semua anak2 saya tak sampai setahun, susu bdn saya dah drop dan akan fully consume formula milk after 6 months. But this time, Alhamdulillah. Susu badan masih terus ada. And the baby sangattttttlah clingy banding dgn siblings yg lain (1 boy, 2 girls). Masalah utama saya adalah waktu malam. Setiap 1-2 jam, baby akan bangun untuk susu/mengempeng. Baby fully bf memang macam ni ke? Kerap bangun. Saya jadi letih sangat dan waktu tidur memang totally out. Saya cuba check jika susu badan x ok, tapi bila perah susu masih banyak. Bila baby tak menyusu, masih akan membengkak. Baby tak jenis hisap puting dan tak suka botol (even pam susu badan). Sebelum2 ni pernah try bg formula milk (in case susu saya sikit ke..just nak experiment), tapi baby tak berminat. Ada mommies yang alami masalah sama macam saya? Apa saranan untuk saya ya?

8 Các câu trả lời

Wasalam. Memang direct feed je ya sis? Kalau macamtu, normal. Baby lebih kepada nak ngempeng and nak kan kita sentiasa ada dengan dia. Saya tengah merasa semua tu. Anak saya dua2 direct feed. Saya tak pernah pam. Anak pertama sampai 4 tahun pun masih berjaga malam cari nenen. Stop menyusu sebab saya pregnant. Ni anak ke 2 pun dah setahun++ sama juga malam still bangun 2-3 kali untuk susu/ngempeng. Bukan takat malam. Kalau dia tido siang pun memang kena sentiasa standby. Dia boleh terbangun and cari nenen. Kalau time dia bangun saya tak ada, memang dia akan terus bangun menangis2 macam kena pukul. Memang manja lain macam kalau baby direct susu badan ni. Penat jangan cakap laa memang sangat penat. Dengan sakit belakang. 🥲

8mo trước

Memang…saya pun sama. Tak boleh nak buat apa sangat. Masak ke apa ke..semua kena settle pantas. Selebihnya duduklah ng baby tu ha..😂

wsalam, selalunya kalau myusu mcm tuh sbb dia terjaga so dia taktau cara nak tidur balik n dia guna susu utk mgempeng sbb anak makin besar mmg jarak utk myusu lama. ada yg sampai pagi baru myusu . n kalau dia mmg lapar, dia akan myusu cepat, tapi kalau dia kenyang, slow je. tuh tanda nak mgempeng utk tidur. tapi anak saya pun mcm tuh. tambah skrg dia gigi tgh tumbuh n demam.

Depends pada baby, tp kalau sis rasa tabiat mengempeng menganggu sis, bole cerai mengempeng. . Mean train baby tido sendiri. Sblm tido bagi baby mkn kenyang2.. Mula umur 1 tahun 6 bulan je dah train baby tido sendiri. Take time sbb nk ubah tabiat tidur bukan senang . Mlm2 berjaga standby air msk.. Masuk 2 tahun cerai tabiat mengempeng sekali cerai susu..

8mo trước

Oh ok. Tq 🌹

yes. even my son going to turn one this November. Still need to bf him every 2 hours at night. so what I will do is, kalau dah tau timing dia bangun, saya akan bancuh 2 oz susu, sebelum bf bagi dia minum 2 oz 1st. kalau dia dah kenyang tak perlu bf dah. and he can sleep for 4 to 5 hours.

8mo trước

My baby tak suka langsung botol..🥹 Been tried before

walaikumsalam sis.tahniah sbb berjaya mnyusukan anak lbih dr 6bulan.itu perkara normal utk anak mnyusu ibu secara direct akan berjaga waktu mlm.mmg kite akan letih&tk ckup tido,smge allah beri ganjaran yg lbih baik utk puan dgn penat lelah mnyusukan anak😊

8mo trước

Amiin amiin amiin

normal. itu mmg demand baby awak. baby mmg akan bangun time tu utk susu. mcm sy masa 1st baby akan bangun setiap 2@3jam sekali utk susu. 2nd baby pula setiap 3@4jam sekali. kadang je 1@2jam sekali

tanda baby awak x tahu nak tidur dengan sendiri tu , sebab baby kerap bgn bkn untuk menyusu tapi untuk mengempeng sebenarnya sis tu cara untuk bby tidur balik .

anak boy biasa mmg kuat menyusu..lg2 susu bdn..die akan nk melekat jek kat kite..pe kte sis minum cm milo ke..atau susu ke..bg susu tu lemak2 sket..pastu stop dulu kafein..

8mo trước

Ok..actually sy bukan coffee lover. Tea pun dah kurang minum. Ok. Try lagi 💪🏻