Tanda" besalin .

Salam mommies , bolh x mommies kongsi tanda" besalin . #ingintahu #seriusnanya #firstmom #firstbaby #pleasehelp

12 Các câu trả lời

Pengalaman bersalin semua org x sama, tp sy kongsikn pengalaman bersalin sy utk rujukan puan atau first mom yg lain ya ?: Anak 1st: sy ada rasa kurang selesa dkt kwsn perut tp sy igt braxton hicks sbb sy cuma rasa kurang selesa, bukan sakit. Then one day, bloody show. Baru 33 weeks, rupanya saya dah 4cm (on labor). Syukur Alhamdulillah asbab bloody show tu saya ke hospital, kalau bukan sbb bloody show mmg sy x tau ? Anak 2nd: Sy 40w3d. Sy terbgn dari nap siang sbb rasa nak berak, dan masuk toilet. Pastu perut rasa x selesa mcm lapar, saya sarapan smntra tggu anak sulung bangun. Lepas makan masih rasa kurg selesa so saya mandi. Then rasa nak berak semula, tp x keluar apa pun. Kemudian sy rasa tak sedap hati mgkn tanda nak bersalin sbb anak 1st pun sy x rasa sakit contraction. Sy terus bawa husband sy ke hospital, rupanya saya dah 9cm bukaan. Ibu ikut kata hati ibu sahaja, mcm yg doc dgn nurse pesan dekat saya ❤️. Semoga membantu ya puan dan moga Allah permudahkan, aamiin ??

Saya keluar lendir ada darah sikit. Pinggang pun sakit macam nk start period tu. Tapi xkuat. Perut pun tak selalu mengeras tp bila g hospital doc cek da buka 5 cm. Trus masuk labor room beranak lepas 3 jam kemudiannya. Midwife pun pelik takkan xsakit da 5 cm. Saya bgtau sakit tapi bukanla sakit sampai saya nk guling2..sakit tu sekejap kuat sekejap tu hilang..jd confuse ni nk beranak ke bukan. Hehehe..

3x beranak semua tanda saya lendir darah. Tp Masa tu blom sakit lagi. Tp lain org lain tandanya ada yg pech ketuban, ada yg datang contraction dulu baru keluar tanda. So sis siap2 je la kalau rasa macam xkena rasa perut kerap mengeras atau keluar lendir darah tu ready je la. Smga dipermudahkan.

spt mana yg nurse bgtahulh waktu awak checkup 7 bln.. x trun semua tp trun salah satu atau beberp .. paling kebiasaannya pecah ketuban kluar spotting coklat atau terus kluar darah, contraction yg dtg selang 3 minit / 5 minit skli.. baby mengeras lain mcm

Salam. Tanda yang nurse bagitahu perut kerap mengeras/ contraction, keluar air ketumban, keluar spotting. Tanda nya akan keluar salah satu atau beberapa tanda. Maka terus cepat pergi hosp ya bila dah ada tanda.

2y trước

masa sy nk bersalin dulu pun x tahu tu air ketuban..ingtkn sy terkencing..masa sy g hosp x pakai pad pun, pakai pantyliner je sbb x tau tu air ketuban..tp tiap kali contraction, dia keluar..kt hosp tu baru la tau air ketuban lepas doc bgtaudh byk jgk keluar..airnya jernih, xde bau..

Perut mengeras lain macam, contraction 5min sekali menghampiri, terasa nak buang air besar, air ketuban pecah. Lain org lain tanda2 dik tp takpe boleh dijadikan panduan ☺️

1- Sakit perut 2-keluar Darah 3- pecah air ketuban 4-Mengeras yang luar biasa 5-

1. lendir darah 2. air ketuban 3.contraction yg sgt kuat & kerap 4.perut mengeras kot

biasa nya saya keluar macam ingus abis tu kelamaan baru darah itu dah masuk cm

2y trước

saya ada kluar lendir sprti hingus, tpi blm ada turun darah lgi. Biasa makan berapa lama ek?

anak 1- turun tanda darah anak 2 - perut mengeras selang 5-10minit