Kebinggungan

Salam mommies .. ada x kes sama mcm sy kat sini ? Sy dpt tahu sy pregnant pd 30hb dis 2021 .. 31hb pegi kk cek upt +ve masa dah happy dpt tahu pregnant selama 2thn menunggu, dan pd 1hb jan 2022 sy ada spotted drh coklat .. tpi sy x risau sbb penempelan kn .. tpi keesokkan ada lgi drh coklat keluar .. spi lah keesokkan harinya sy dah risau sbb keluar drh mcm period .. lepas tu pegi emergency .. doc scan perut & bawah & guna muncung itik tu masa ni mmg bleeding tahu tembus kat kain , doc ckap rahim sy menebal , ambil drh lepas tu balik x kena warded pdhal sy masa ni bleeding .. spi saja rumah tiba2 perut sy sakit mcm sengugut .. sy pegi tandas kencing tiba2 mcm ada benda nak kleuar .. rupanya keluar ketulan darah mcm kulit ayam dgn di selaputi warna putih .. masa ni sy panik suda .. sbb sy takut sy keguguran .. keesokkannya perut sy dah x sakit .. tpi still bleeding mcm drh period .. 6hb jan kena call jumpa pakar .. dah , jumpa pakar pakar scan dri bawah rahim sy kosong .. next appoitment sama jg cek rahim kosong .. next appoitment sama jg rahim kosong .. masa kena scan ada keluar drh sikit tpi x byk .. keluar on off drh spi hari ni .. spi doc suspek sy luar rahim .. cerita kat sini sy ni sy rasa keguguran kot .. sy dah ceta sy ada ketulan drh lain dri yg lain .. sbb sy skrg x rasa mcm org mgandung .. rasa mcm biasa .. ada kes sama x mcm sy ? Sorry ceta pjg sikit ..

11 Các câu trả lời

Mcm sy hari tu bulan 12 mcm ni la . Kluar spotting. Then doktor cek kantung pn dh tkde. Sy tk bawak ketulan tu ke doktor so doktor tk pasti gugur ke apa. Jdi nk kpastian buat ujian darah utk cek hcg kalau rendah dri nilainya tk mngndung. Slalu cek 2 kali. Sblm kluar ktulan cek mmg pregnant. Then second lps keluar ketulan dh rendah tk pregnant. Mmg sakit bwh perut mcm sngugut n skit pinggang. Tpi syukur dia kluar mcm biasa tk perlu dnc smua. Nnt sis cuba la buat ujian darah okay🥰

dan lepas dari keluar ketulan tu bru sy berasa selesa x berapa sakit lgi mcm sengugut .. dan dlm beberapa hari lepas keluar ketulan .. tpi masih ada keluar drh mcm drh period ..sy rasa dah x mcm org mgandung .. x ada mengidam , x ada mual2 , breast sy pun x sakit lgi .. sy rasa mcm biasa

Saya pun pernah lalui msa bln8 hri tu, color coklet 3hri, lepas tu sakit perut lepas kluar ketulan tu bru drsh period mcm biasa cma bersih dlm 2weeks bgtu bru bersih drah nifas..tp skg Alhamdulillah dah 12week++.. Doa yg baik2 jak.. first tu bkn rzki 🥰

ketulan yg keluar hari tu lebih kurang mcm ni lah .. sy ambil kat google .. lupa nak gambr masa tu dah panik kn😬 .. sy dah ceta a-z kat doc pakar tu spi sy bgi tunjuk contoh ketulan ni .. tpi doc tu mcm x explain apa benda ni .. tu yg heran 🤔

patutnya, apa yg keluar tu bawak jumpa doc. nanti akan dihantar ke lab.. sy rasa sis dh gugur sbb dh keluar ketulan then ada bleed lg selalunya darah nifas mmg mcm period keluarnya.. cuma mgkn akan lama sikit dr period..

keguguran biasa tu sis ..sy pernah kena ..sy rasa bukan luar rahim ..die dah kluar habis so xde msalah pon ..darah yg kluar lpas tu normal..macam darah nifas la lebih kurang ..sy pernah kena macam ni ..

Puan lps ni kalau ada spotting coklat ke fresh blood ke jgn lengah2 cek dekat hospital. Kita tak boleh simply ckp yg drh tu sbb implantation/penempelan. Bahaya utk puan.

Sepatutnya masa keluar ketulan darah tu tgkp gnbr atau tunjuk pada dokter, sy rasa bkn luar rahim. awk dh misscariage dh tu... selepas tu darah yg keluar darah nifas....

Rasa keguguran tu awak , lpsni insyaAllah ada rezeki zuriat untuk awak , klu spotting terus cpt2 pergi klinik tau , jgn lengah2 . sbb tkut rahim tk kuat .

Up!