Gdm on ubat

Salam. Kalo ada gdm, semua buah boleh makan ke? Malam nak start puasa pukul brp ya? Risau. Cek pagi sebelum breakfast selalu sangkut. Kalo tak makan malam rasa lapar. 😢

2 Các câu trả lời

gdm buah kena limit kan 1slice per meal. xboleh mkn buah as snacking. sbb buah tinggi gula. nak2 lagi mcm buah anggur, mata kucing, mangga, durian. byk lagi buah tinggi gula. kena google. mlm xperlu puasa. boleh je mkn minum mcm biasa. cuma jgn late dinner. dinner pukul 8. lps tu boleh supper. mkn jela roti ke biskut ke. oat ke. bila makan pulak kena jaga portion. lebih kan protein n sayuran. krg kan karbo

wslm. sy baru detect gdm utk third pregnancy kali ni. sy buat diet suku² separuh. buah yg sy elakkan buah² yg manis terutama pisang. yg biasa sy makan buah epal hijau dan jambu batu. dietician dan doc pun sarankan makan buah epal hijau dan jambu batu. sy gdm on diet. sy last makan nasi pukul 7malam,tp boleh makan buah sebelum pukul 10 mlm

2y trước

lg 1,cara sy la,kalau lapar sgt lepas pukul 7 mlm,sy makan hanya buah epal hijau atau jambu batu. 2 jenis buah ni sgt² sesuai utk pesakit gdm mcm kita,doc yg ckp la. tak buat gula naik. kalau masih lapar lg,sy makan sayur berdaun hijau,boleh makan dgn ikan seekor atau ayam goreng seketul dan telur rebus 2 biji tanpa nasi. elakkan karbo,gula putih. in shaa Allah lepas tu mesti kenyang