Areola puting luka

Salam ibu2..nak mintak tolong sgt2 sya stress dah nak seminggu puting dgn areola sya merekah luka..baby taknak direct hisap dah cuba dah paksa mcm2 dia still taknak..ni dah bengkak susu nak pam pon sakit nauzubillah dah brpa mlm syg tak tido sbb sakit sgt..sya stress tiap2 mlm nangis sbb nak mermet pon sakit..ada yg boleh tolong sya rasa down sgt kadang rasa takde air susu lagi bagus 😭#firstmom #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya

9 Các câu trả lời

saya baru 12 hari lahirkan baby ke6. Hari 1 - 4 saya kena nipple crack. agak sadis jugalah nk teruskan penyusuan. Naseb tak teruk sgt tp still seksa nak susukan baby. Saya just sapukan susu kita sendiri shj di puting time baby xmenyusu. and nak tak nak mmg kena susukan baby jugak sebab xnak bengkak susu 🥹. Paham sgt perasaan mommies. Keep strong ya ! blh beli cream nipple yg organic utk disapu & not harm to baby. Blh beli juga nipple shield if tak tahan sgt baby direct menyusu thru nipple yg luka.

2y trước

uii sama la crack sampai melecet dkt puting, dan yang crack tu gelupas

1. tuam breast perlahan-lahan 2. tekan bahagian yg ada ketul2 3. urut2 buat pusingan kekiri,keknn,atas dn bwh 4. pam susu, standby dlm 2-botol 2oz atau seberapa bb minum. 5. kalau ada vaselin sapu kat puting dn tmpt merekah tu.. * pam susu sementara puting jdi ok. bila dh ok sikit df baby sebolehnya. pastikan puting tak flat, kalau x boleh ,try guna nipple shield. setiap kali df baby sebelah..sebelah lagi pam jgn feed baby pd masa yg sama.

Mungkin corong pam salah saiz? Kena beli yg fix. Ukur dulu puting, tambah 3mm , beli corong yg sesuai. Saya beli pam di Pump On The Go, siap blh cuba dan consultation . Tanyalah sebanyak mana dn cubalah sampai puas hati. Saya dah ukur siap-siap saiz puting dan staf ukur lagi untuk saya yakin beli corong yg betul. Katanya kalau corong saiz kecil drpd puting, puting melecet, kalau besar , aerola yg melecet. Macam tu lah seingat saya

saya baru juga lepas mengalaminya m, sapu susu dekat sekiling aerola, nanti keruping2 tu akan tanggal sendiri, melecet dekat puting jangan cakap lah.. sekarang dah lega sikit, tinggal lecet dkt saluran puting je, tuam2 dan cube untuk picit manual letak dalam botol, saya tetap teruskan menyusu walaupun perit, yang penting jangan stress2 sangat, kalau tak ok juga jumpa dr bagitau... semoga terus kuat ya..

Salam mommy. Kena jumpa doc terus mommy. Puting merekah tu boleh letak susu badan sapu kat situ. Saya pun pernah alami bf journey yang banyak kali kena bengkak susu lagi anak kena jaundice lama. Once jumpa doc akan bagi antibiotic dan ubat lain² . Marmet dan tuam boleh dibuat tapi makan masa nak okay

kena paksa baby juga ,, saya mcm sis anak first dulu, salah saya bagi isap baby tu yg sampai merekah, mau tak mau saya sumbat semua puting sampai area hitam² tu lama² sembuh sendiri memang sakit, tapi tu je cara saya, lepas baby susu saya ubat guna air susu saya sndiri tmpat yg luka tu

saya pun jadi mcm tu waktu awal2. tp saya panggil tukang urut untuk buat urutan pada breast. memang sakit tp lpstu terus pam, rasa lega hilang bengkak breast jadi lembut. lps dh urut kna make sure bila mandi je kna urut breast supaya tk bengkak. lpstu pam

sye pkai nipple cream by Pigeon dgn breastpump corong saiz besar.. slps dh pump, payudara dh tak sakit dan lunyai

guna nie sis untuk puting merekah,,