SAPA ADA KEPUTIHAH MASA PREGGY

Salam geng mama. Kt sini sapa ada masalah keputihan? Sy anak kedua ni keputihan melampau dulu first baby x pun. Dah masuk 2x sample. Hampa ada tips tak untuk hilang kan ? Please share #ingintahu #pleasehelp

6 Các câu trả lời

Sama. Tapi tak la gatal setiap hari. Keputihan pn on off ada. Kekadang je byk. Based on apa yg sy baca n pengalaman org, 1)bersihkan miss v dgn air suam/garam 2)pastikan miss v sntiasa kering 3)kerap tukar panties/panty liner 4)makan natural/plain yogurt 5)jgn makan makanan manis setiap hari, lebihkan air masak 6)kalau waktu malam kalau area miss v gatal sangat, elakkan pakai panties dan pastikan seluar yg dipakai longgar tak ketat. Elakkan jg pakai panties yg ketat So far sy buat smua ni sy dpt control or kurangkan rasa gatal tu. Kalau blh jgn garu miss v takut luka pula. Macam sy, kalau masa tu rasa gatal, sy cepat2 ke toilet basuh air suam, n then keringkan dap2 je dengan tissue or tuala bersih.. Kalau masa tu sy kat luar or jalan2, takde air suam, sy pakai air biasa je. Yg penting lepas basuh sy rasa lebih lega n selesa 😊

Saya haritu pun mcm tu puan, 2 kali kena ambik sample keputihan then nurse suggeskan try rebus daun sireh buat basuhan di miss v dan biarkan sampai kering. Jaga permakanan dan banyakkan minum air suam. Nurse pesan yogurt asli tk akan membantu utk keputihan. Bila saya cuba tips rebus daun sireh utk buat basuhan tu alhamdulillah mmg menjadi miss v tk gatal dan keputihan pun beransur hilang. Kerap tukar panties juga sentiasa bg kering lepas membuang air kecil.

kita geng. keputihan yang menyebabkan private part sy gatal sgt. sampai melecet. doctor dah ambik sample dn inform bukan gbs tp kuman lain. dah bg ubat insert. 3 kali dh still sama. stress sy🥺🥺.. antibiotik pon dh bg.. mcm xjln. td pergi klinik lain sbb xtahan sgt.. doctor ambik sample lg skli.. sbb doctor ckp mcm bacteria candida.. dan minta sy pergi check dkt private hospital. dia ckp kalau xokay boleh effek baby skali🤕🤕🤕

2y trước

Sama macam saya sis. Keputihan sampai gatal gatal, kena air pun pedih. Dah amik sample haritu dan bukan gbs tapi ada yeast infection. So dr bagi ubat insert dan on antibiotik 5 hari. Seksa betul gatal2 tu memang tak selesa nak tidur

basuh dgn air garam. lap kering lps basuh bru pakai seluar. rajin2 tukar panties. tukar panties baru kalau dh lebih setahun panties sedia ada. elakkan makanan menyebabkan keputihan. makan yoghurt. jgn cuci dgn air sabun atau feminine wash.

Kadang panty liner yang kita guna tu penyebab keputihan juga..so better not to use atau tukar panty liner jenama lain. At the same time tgok apa mknan yg kita makan time pregnant pn punca byk keputihan dear.

kalau saya terlampau gatal .. terpaksa la korek pastu buang keputihan tu .. alhamdulillah 2 3 hilang .. pastu ade lagi