Susu ibu tapi dari botol

Hi Salam, ada tips atau kata semangat? Salah ke kalau saya menyusukan anak dengan susu ibu tapi secara bottlefeed? Saya start dari awal sbb keadaan mental saya tak berapa baik masa melahirkan baby. Kena tahan ward seminggu & mcm mcm lagi jadi. Saya kesiankan anak saya nangis tk puas susu, jadi saya pump then bottlefeed anak saya. Now anak saya 18 hari usianya.

13 Các câu trả lời

saya pun sama bagi dalam botol sebb saya ni anxious sikit kalau bab menyusukan anak, saya risau kalau dia bf dia tk dpt susu cukup so saya selalu pantau melalui botol… lagi ii dia tgh kuning mmg kena bagi susu bnyk and bf bila dia tkmo tidur ngantuk ii saya bf smpai dia tido nyenyak… mak saya selalu pertikaikan kenp tk bf… bf lagi bagus… tk baik tk bf anak… kesian kat anak tu… saya maleh nk layan saya diamkan aje, yelah sebb dia nmpk saya asyik bagi botol… takkan nk bf depan dia kot kan… asalkan baby saya kenyang sihat Alhamdulillah saya dh happy 😂👍🏻

sy pon bg botol jgk.. sbb anak kne tahan wad n awl2 susu xbyk.. jd sy pump n tmbh formula.. baby da biase flow laju jd dia xnak direct.. sy cube jgak nk latih dia bg direct tp kesian pulak tgk dia nanges2.. bg sy kte bole dpt rehat n bole bergilir jaga dgn husb, baby pon dpt tdo lame.. husb pon ok je.. as long as husb ok sy ignore jela org nk kate ape sbb mulut org xbole tutup, itu ini xkena.. bukan dorg yg jage anak kte 😆

2y trước

Terima kasih sis bagi positive feedback 🥰🥰 betul, saya pun cuba direct lagi tapi baby nangis sbb tak selesa and nk susu cepat

There is no right and wrong dlm parenting. Ikut mana selesa kite je😉 baby saya bru 12 hari but sye campur je fm and pump even kak ipar slalu bising jgn pump tkot over supply. But we know our kid lg than anyone else kan. So teruskan je buat ape kite selesa. My son mmg x cukup even skali pump 5oz tetap kne tambah fm.

saya pun sama. sy pam pastu bg bottle, sbb awal² anak sy mcm x pandai nk ngam breast puting. lagi satu sy x sure sama ada bf tu cukup ke tak. awal² dh bagi botol, ye tahu nanti baby akan nipple confuse tp sama la jugak nanti nak pegi keja kena jgk bagi botol. kalau. bagi awal² nanti nak keja dia tak nak botol.

saya pun bottlefeed jgk sbb bila breastfeed dye akan nangis mcm xkenyang. so kena bottlefeed dan tambah susu fm. kdang stress jgk nk kena pam selalu tpi apakan daya kena teruskan jgk. saya pun kena warded selama seminggu jgk selepas bersalin dan anak kena duk wad asing.

tak salah pun . anak saya sebulan lebih . saya pun selalu pump bagi botol , kadang direct . kadang sy bg susu fm . takut tak cukup . janji anak kite sihat kenyang . pedulikan je kalau org kate mcm2 kite bg botol ni atau tmbh susu fm . kite jaga anak kite sndiri je

saya pon Pam n susu formula. simpan stock dlam peti ais..ckup time ambik dri freezer cairkan. biar lah org nak ckp apa kt kita.. kita yg nak hadap kan. bukan diorg. anak kita pon okay je. asalkan anak sihat walafiat

Boleh je sis. Tak salah pon. Yang bercakap-cakap tu bukan rasa apa yang kita rasa. Jenis saya, saya direct feed sebab saya malas nak basuh2, sterile bagai. Pon sama sbb nak jaga mental saya ikut cara masing2.

2y trước

betul, kalau direct ada pro dia, sama juga dengan bottlefeed. As long as kita jadi ibu yg terbaik utk anak, takda masalah pun kan 🥰🥰

Sama la saya sis. Saya pam and bg minum kat botol sbb anak saya mixed susu ibu dgn susu formula. Takde yg salah pon. Asalkan anak kita minum susu and membesar dgn sihat

2y trước

Betul, terima kasih bg positive feedback. Aah kalau kita pump, dapat tahu juga jumlah susu yg anak kita minum kan 🥰🥰

saya ajar dua2..kalau dkt rumah bleh breastfeed..kalau keluar guna botol..sbb kdg2 susah nk breasfeed dkt tmpt awam melainkan mall yg ada bilik khas utk BF..