Breastfeed baby

Ibu ibu kalau full bf baby, time kat luar mcm mne ye? Mmg bg direct atau bg dlm botol? Saya prefer direct tp kadang jadi kelam kabut sbb baby menangis, mana nak cover badan lg... 😅😅 selalu sngt kalau kluar dgn family husband, dorang terpaksa tolong saya cover untuk menyusu sampi mil akan tanya ade bawak susu dalam botol tak. Huhu. Saya anxious nak pump susu sbb takut hasil pump sikit and kalau pump lg bnyk kerja, nak basuh pump, nak kena tahu cara store stock susu. #janganjudge #insecuremother

5 Các câu trả lời

Saya df sampai anak 2 tahun. Anak saya tak suka nursing cover, so saya lebih prefer pergi tempat yang mudah untuk saya. Dekat outdoor, saya beri siap2 dalam kereta. Tapi kalau cth dekat kedai makan anak nak susu, husband akan teman ke kereta. Ha camtu lah. Pastu family semua pun rajin ke mall, dekat sana ada bf room, lagi easy. Atas setahun, dah senang sikit. Sebab anak tak fully menyusu sangat.

Hari tu saya pergi clinic jumpa lactation consultant, Dr cakap as long as baby dgn kita bagi df je tak perlu pump and bg botol tp kalau nak standby sekali sekala okay je. Maybe Pn boleh try perhati early cues baby kalau dia dah start nak susu and bila dah ada sign terus standby nursing cover dan df. Make sure baju always nursing friendly. Kalau warga onion pandang2 kita bf pedulikan dorang.

Pengalaman saya, masa anak bawah setahun saya cuma akan pergi shopping mall yang ada baby room je. Saya akan survey siap2 baby room tu kat level mana. Lepas tu nursing cover penyelamat kalau tak sempat ke baby room hehe. Apa yang paling penting kena alert dengan jadual susu baby.

Sebelum keluar tu dah siap2 bagi susu anak, sambil menyusu, tadah dgn milk collector sebelah lg. So, nnt letak je susu yg dah collect tu dlm botol. Bole tahan 3-4 jam. Cuma basuh milk collector dgn botol susu je

Belajar je sis cara pam & store susu tk susah pun