Nak Tanya Pendapat

Salah ke saya minta tolong suami basuh kan baju baby?? Sebab saya da betul-betul tak larat nak buat.. Saya da 34minggu pregnant.. Bila da duduk susah nak bangun.. Tapi bila mak mertua saya tau saya suruh suami saya basuh baju baby, mak mertua saya marah cakap apa ni suruh suami buat keje.. Ape guna jadi isteri kalau suami yang basuh baju anak.. Saya bukan sengaja tak nak basuh.. Tapi saya betul-betul tak larat da.. Salah ke saya ni??

205 Các câu trả lời

Sebijik macam mak mertua saya sis. Bagi dia segala kerja rumah tugas isteri semata. Mujur lah dapat suami yang memahami. Sis kena banyak bersabar ya. Bincang dengan suami baik-baik tentang tugasan kerja rumah. InshaAllah suami sis akan faham. Dan apa pun keputusan walaupun sis duduk dengan mertua, hanya sis dan suami je yang boleh buat dan tetapkan keputusan. Abaikan mulut mak mertua macam tu. Yang penting kebahagiaan sis dan suami dan anak. Saya doakan semoga segala urusan sis dipermudahkan 🤲🏻❤️🌹

Ya Allah kesian sis. .sabar jela. .34 minggu tu sye dlu pon tak larat. .semua kje suami da buat. .dia x buat memg sye majok ler. .hahaha. . Alhamdulillah sye dpt mentua yg baik. .mkin prut sye besar, mkin dia suh jgn buat pape. .bnyk bg petua. .suami jer lorat kdg2 nk kne suh bru nak buat. .hahahaa. .nseb suami faham. .law tak sye hempuk jer. .hahahaha. .gurau2. .😆😆 sabar ea sis. .lantak lar org nk ckp pew. .tp 34 mnggu tu memg mnggu yg sgt penat n x larat. xyah lar buat kje berat. .stay strong 🥰🥰

Saya ajar adik bongsu lelaki buat kerja. Saya tanya dia, apa perasaan dia kalau suami sy layan sy macam orang gaji, sedih tak ? Marah tak ? Dia faham. Then dia tolong buat kerja rumah. Sy bgthu dia kalau taknak tengok kakak n mama dilayan seperti org gaji, adik mesti kena pandai buat kerja rumah. Nnt bakal isteri adik pun mesti sayang kat adik. Cakap kat mak mertua awak, kesian mak kan, kena layan macam orang gaji. Mesti mak kurang kasih sayang 🤣

xsalah pon sis.... sy preggy @ x, pon husband ttp akn tlg uruskan rumah... sblm sy preggy skrg pon sblm ni bila sy kerja hr ahad, husband akan amik alih tugas masak,kms rumah n jaga ank². bila blik semua husband dah buat... bh skrg preggy, die sll pesan sblm p kerja, jgn buat klu xlarat, jgn buat kerja berat²... inilah silap org dlu² asal suami je xleh buat apa lgsg kerja rumah, laki xleh masuk dapur lah... harap sis sabar ya, abaikan je lah kata² mentua tu selagi suami lyn sis dgn baik.

Tak salah ape pon.. Dah xlaratkan jadi tanggungjawab suami la kene tolong isteri basuh baju baby.. Mak Mertua tu byk bunyi kalau nak tolong basuhkan xpe.. Sye sdri 34 week dah memang hubby yg tolong basuhkan semua.. Dgn baju2 kami skali.. Hubby pulak jenis xminat tgok baju kotor bertimbun.. Tapi win2 situation la sis.. Sis siapkn makan die yg trmampu, pakaian die nak pegi keje.. Exercise sikit halaman tu sapu skit2..mane yg larat.. So hubby sis die boleh tolerate InsyaAllah..😊

Tak sepatutnya macam tu. Kerja rumah boleh je buat sama sama kalau tahu rasa tanggungjawab tu. Takda masalah pun kalau anak tu lelaki. Suami saya pun sebelum kahwin tak pernah buat kerja2 rumah, semua mak mertua buat. Alhamdulillah bila dah kahwin dia tahu tanggungjawab sebagai suami. Bab basuh baju lipat baju tak payah suruh. Kemas apa patut pun dia tahu buat. Mak mertua pun kagum tengok anaknya pandai berdikari lepas kahwin. Alhamdulillah

ni semua salah didikan orang tua.. membela raja dan tuan di rumah.. segala basic hidup harian tak di ajar.Bagi ank lelaki mmng tanggungjawap mengurus rumah.wanita hanya melayan kehendak lelaki dan melahirkan anak.Ni la payah pada Mak2 ada ank lelaki suruh bt benda sikit rase mcm angkat kayu balak . sis tak salah pon mintak tolong pada suami. Hais tak faham ank kawen tu ank Orang jugak..bukan kawen bawak bibik..kerjasama kn bagus..

dlu sy sblm prgnant basuh kain pkai tangan sis. duk rumah mertua juga. jiran2 tgur da knpa x pakai mesin basuh. sy takut pakai sbb mesin basuh mertua sy tu sbb da lama. da 10 tahu. kang rosak. sy pula kena tanggung. msa sy prgnt sy mabuk teruk. smpai baju penuh bakul mertua sy complaij kt mcik sy. mcik sy bgtau knpa mertua sy tu xfhm org mngndung. last husband sy pakai dobi je sampai la hari ni anak setahun da. hahahaa

tak salah pun puan. kesian pula. sy dah 19week. trimester 1 haritu 3 bulan sy tk masak dgn kemas rumah. suami je buat. sy duduk rumah mertua. mak mertua dah tkde. ayah dgn adik lelaki dia je ada. skrg dah 4bulan lebih pun still suami masakkan . tp alhamdulillah alahan skrg tk seteruk dulu. cuma sy tak boleh buat kerja sangat. sbb cepat lemau dgn rasa nk pitam. kadang sy pun risau juga takut mertua kata sy ni macam². 😞

Orng dlu2 byak praktik kan adat lebih dari ape yang di tulis dalam hadis..bila adat lebih dari agama banyk kaum hawa yg menerima bahana nye..adat yang betul dalam rumh tngga suami isteri same2 saling membantu.buknla semua letak dia tgan isteri.ksian..moga puan bnyak bersabar.walaupn suami membantu.di salah tafsir plk..hurmmm..alhmdulilah sy dpt mertua yang baik.ank bantu isteri xpe je di mata dia..