Ubat kuatkan rahim

Sajer nak share pengalaman sakit hati Hospital Kjaan punya layanan mgu lepas. Harap ia blaku pada saya jer dan harap mami² semua dilayan baik² dan elok. Saya ke ED Hosp pada hari Selasa sebab sakit pinggang & perut since Ahad. Tp xder spotting or any discharge. Sampai sana, buat la scan atas & bawah bagai serta test urine. Selesai semua jumpa doktor then doktor just kata saya overthinking & terlalu berhati² sangat sampai benda biasa pun saya dtg ke Unit Kecemasan 😭 then siap pesan kalo ada tumpah darah br saya perlu dtg ke ED 😵‍💫 Btw, naper saya terus ke ED sebab saya saya dah ada history 3kali gugur & pregnancy ini adalah adalah 1st time tuk saya seteleh menanti 13 thn. So, salah ker saya rasa extra risau & bukankah kita perlu elak kan keguguran blaku? Tp kalo dah bleeding br nak ke Hospital then untuk apa ek? 😓 Bukan tu dah kompem² dah miscarriage ker? 😭 ##firstmom #justsharing #sakithatisgt2

4 Các câu trả lời

kalau bleeding or spotted, bby krg gerakan, demam, pitam pengsan, mengigil, rasa berpusing, bru pg hospital. kalau sakit perut or pinggang boleh pegi kk or klinik biasa dulu, nnti doc bgi reference letter utk ke emergency or pakar kalau perlu. sbb kdg sakit perut boleh disebabkan bloated angin. one more bleeding x semestinya keguguran tapi boleh jadi ancaman keguguran. ade byk fktor buat bleeding, luka pangkal rahim, polyp, ectopic, ancaman keguguran. sye tau ape mommy rasa, sbb sye pon before this 2kali gugur, masuk 3rd pregnancy ni mmg hati2 n extra risau. tpi sye cube positive. sbb doktor kk dh pesan, any bleeding, demam, mengigil, kebas kaki sbb sye ade slip disc, rasa nak pitam or pengsan, baru pegi emergency. sbb sye high risk mom. lgi pon sye x koserr nak tgu lelama dkt emergency tuuu 😂 penah masa gugur dulu dri lps mghrb smpai dkt subuh bru boleh keluar. sakit2 ontot duduk, dh la tgh contraction masa tu. kerusi die besi keras tuu 😂😂

2y trước

kalau doc swasta, boleh mntk reference letter terus. nnti doc dkt gov x byk bunyik 😅 sye selalu mcm tu je. kalau die suruh mntk pg hospital, terus mntk reference letter. lps tu nnti x tgu lama yg penting 😂

saya spotting ahad petang 2hari lepas. tapi bukan darah merah, coklat. risau sampai nangis, bila dah spotting auto perut sakit, dengan pinggang. rasa dia sebijik mcm period. saya pergi klinik terus sbb kalau pergi emergency lagi stress taktau bila dpt jumpa doc. nak tungu berjam jam dgn sakit lagi. dkt klinik tunggu pun still rasa sakit. tapi bila dh jumpa doc, scan baby alhamdulillah baby sihat. cuma doc pesan dan explain pasal spotting. takde bg ubat ke apa sebab tak teruk. tapi saya pernah je pergi klinik sbb masa sebulan saya kerap cramp, saya nak check baby ok atau tidak. saya pun ttc mestila kita risau kan, saya faham sis. sis banyakkan rest,jgn buat keje berat, jgn stress, mkn mcm biasa, folid acid. buat benda yg sis happy ya. moga Allah jaga sis dan baby, moga baby sihat walafiat sampai lah lahir nanti. takecare sis 💖

2y trước

Thanks dear. Moga Allah permudahkan segala urusan awak dan moga baby serta awak sihat & selamat till lepas bsalin, aamiin 😘

saya pernah kena masa 8 weeks dulu..rase sakit perut memulas² sgt..saya risau laa dah laa anak 1st 6 tahun tggu..mmg xde bledding..tp husband bwk g hospital jugak..mula² tu nurse tu punye lah belagak..mcm nak mrh saya..dia ckp kalau xde bleeding xperlu pon dtg hospital..tp saya diam je mls nk lyn..pastu dokte incas dtg utk swap test saya...then saya cite laa saya high risk ada gdm n hypertensi..baru lah nurse tu kalangkabut..dalam hati aku ckp ko bute ke xnmpak yellow sticker kt buku pink aku tu..😏😏..sabo je lah..

2y trước

Kannnnn, hurmm.

sama laa sy mase pergi hsptl n bg thu dktr ada mkn ubat kuat rahim pun dia ckp tak perlu pun sbnrnya ubat tu... tp g klinik swasta sy bg tahu apa mslh sy dktr trus bg n asbab mkn ubt tu sy dah xkluar spotting lg... kcuali klau sy tllu byk gerak atau penat je akn kua...time tu sy akn cba kawal n rilex bykkn mnum air pastu ok balik...