Jom borak mama❤️

Saja nak luahkan apa pendapat saya sebagai first time mama. Mungkin mama2 yg lain boleh share jugak apa yg mama lalui☺️ Alhamdulilah dah sebulan lebih jadi new mom. Macam2 perasaan saya lalui. Jujur teramat, penat ye jadi ibu ni😅 walaupun saya on maternity leave dan bakal naik keje nanti, tak dapat bayangkan ibu2 yang suri rumah jaga anak 24jam, dengan nak masak utk suami, gigih jaga anak sepanjang malam taknak kacau suami sebab esok suami nak keje, fuhhhh. Kalau ada ibu2 yang lalui apa saya cakap, Anda memang hebat👍🏻 Saya sendiri pun kdg2 koyak dan rasa tak sabarnya nak naik keje. Sebab anak nanti nenek dia yang jaga sementara saya dan suami keje🫠 Kdg2 sampai saya cakap dengan suami, “u boleh keluar walaupun pegi kerja, tak perlu hadap nangis baby, tukar pampers”. Pernah terfikir layak ke saya nak merungut penat saya berbanding suami yg pegi keje dan balik masih jaga anak?💔 Tapi walau penat mcm mana pun, barai dengan tak cukup tidur setiap hari, lagi2 tgh fasa newborn, kdg2 tak tahu apa baby nak. Bila tengok muka baby, hilang sekejap penat. Tapi bila dia nangis, dtg balik penat tu😅 Saya ttc 2 tahun lebih sebelum munculnya si kacang comel saya, siap planning dgn suami, nak cepat2 anak no 2 sebab rezeki anak ni susah dapat (pemikiran saya). tapi sejak dia ada, saya rasa mcm biar la dia besar dulu. Saya tak ready utk yg no 2. Saya lalui pengalaman bersalin yg bagi saya sangat saya tak jangka dan saya trauma. Trauma sampai dah balik rumah pun asyik menangis je. Kakak nasihatkan saya “jangan mcm tu. nanti meroyan. kena kuat”. Dalam hati, hebat mak2 kita sampai boleh ada anak 5, 10 org. Besar tanggungjawab nak jadi ibu ni. Sebab tu la org cakap kalau suami tak hargai, memang silap besar la. Sekian dari saya yang baru tahu kehidupan jadi mama❤️✨ #firstmom

9 Các câu trả lời

sy pun first mom, baby dah msuk 2bulan & berpantang sndri ngan suami. Awl2 tu lpas bersalin (czer) ingtkn snang laa nak jaga sbab sblm kawin sy mmg dah biasa jdi babysitter & krja taska, cuma bezanya yg skg ni baby sndri yg kena jaga 24jam hari2 lg😆😆 syukur lpas 3hari kluar dri hosp, kaka dpt jaga seminggu sbab sy bersalin czer jdi parents risau,, kaka dpt jaga sbab kaka kawin org sini. Sy pun hmpir nak give up, dahlaa ddk kotea ting4, sakit perut lg sbab czer nak turun tngga pun sakit trpksa kuat utk cek kuning ank🥲 Lpas kaka dah balik, husb yg jaga kebetuln masatu husb cuti 3mnggu. Awl2 okay lg tlg itu ini, lama2 bila baby sdg nyusu husb sibuk main game , baby tdur husb main game🥲Sy pnah mrh baby sy sbab penat sgt & pnah campak kat katil (tpi campak pelan je ya😅) tpi bila fikir balik bkn slh baby sy kuat kn diri balik & mnta maaf dgn baby, smbung mrh kat bapanya sbab x byk mbntu🤣🤣sy smpai ckp kat husb "klu 1 pun awk x nak tlg sy urus biarlaa ni first n last jgn hrp nak tmbh lg, baik sy ikat terus"😆🤣 Baby bru 2bulan dah mcm² yg sy tempuhi, hmpir nak slhkn diri sbab x mmpu jdi ibu yg baik tpi bila fikir scra +ve,, pelan² belajar bkn smua yg jdi ibu terus perfect 100% sikit demi sikit kita tmbh ilmu, sy pun skg dlm proses utk bljar ttg baby💕💕sy x krja kdg jealous dgn isteri yg bkrja tpi bila difikirkn blik xda ibu yg nak bpisah sma ank mstilaa kita nak tgk ank mbsar dpn mata kn, mngkn rezeki sy dpt tgk ank mbsar dpn mata💕💕Bkrja atau housewife dua2 pun seorang ibu yg kuat, sy salute dgn ibu yg bkrja lpas krja urus ank lg💕💕semoga kita semua ibu2 kuat demi ank💗

Sy pn ftm umur baby sebulan 17 hari, sy penghidap persistent depression disorder. Sy berpantang dgn mak sy, stress bab kena jaga luka je la sbb jahit bersalin normal. Sjak bersalin , sy mmg takut sgt kalau sakit or tengok luka jahit kelihatan lain dr biasa. Terus menangis gigil2. Sy paling takut kena jahit balik je. Even sampai skrang pn sy masih jaga tempat jahit..Bab jaga anak alhamdulillah tabarakallah baby jenis easygoing. Bab tido malam pn senang awl2 dlu 2-3 kali bangun malam. Skrang ni skali je atau kdg2 x bangun mlm.. Cuma waktu siang je sy rasa penat sikit sbb makan tak terjaga. Baru nak makan, anak nak susu. Dia menangis kalau x bg susu, bila da menyusu dia ok. So sy bg je la walaupun sy rasa kerap jgk dia mnum susu. Baby boy. Klu siang mmg dia mcm tu, sbb tu siang penat. Kire mcm asal bangun je nk susu je.. pastu pulak tido siang sekejap2 je.. x sampai 1 jam kdg jaga balik. Tp kalau sy jauh sikit, x sampai 5 minit da bangun..kdg2 ade la dia main sorang2. Tp 5 minit pastu mesti nk susu jgk. Sy kdg2 mnta suami balik rumah jaga dia kejap . Sempat la sy mkn, pegi toilet, me time la tu kejap kirenye 😅.. sy pulak terbalik, kalau boleh nk cuti maternity lg lama.. risau nk tinggalkan baby. Nnti sy keje, nenek dia jgk yg jaga. Tp sy ttp nk ada dkat baby slalu 😅. Pada sy, stiap org ada struggle masing2. Senang bab tu, tp susah bab ni. Susah bab tu, senang bab ni pulak. Kite sama2 tabah je la ya ❤️

sy pun first time mom.. baru sebulan lbh jgk.. mmg mcabar jd suri rmh sepenuh masa.. xtkejar rasanya nk buat smua kerja dlm 1 hari.. mujur tgl dgn mak, jd xpenat sgt.. nk curi masa utk masak pun susah.. mmg tabik spring dgn ibu2 yg dpt siapkan kerja rmh sambil jga bbrp anak suami plk x participate sgt dlm mgurus anak.. dah bncg pun msih mcm tu.. tu yg buat sy emosi.. tp suami xfhm, d sgka nya kita mgada2 nk phatian.. tp mmg sy nk phatian pun, sbb pnat seharian jg anak.. mlm tu klu bole nk luangkan msa bdua ja dgn suami.. tp dia asyik dgn fon sj, bila tegur kata penat kerja n nk rehat.. kita pun penat jgk😭😭 skrg ni pun masih mkn hati dgn prangai suami.. tp sy xnk tlebih2 tnjuk dpn dia.. sakit hati bila d ckp kita ni mgada2.. biarlah sy luang kn msa dgn anak sj.. tawar hati rsanya nk bmanja2 dgn suami.. apatah lg nk bsama.. rsa mcm nk pantang trus ja 😔 rindu nk luangkan msa dgn diri sdri.. sbb xda yg faham prsaan kita mlainkan diri sdri.. tp smnjak ada bby ni blm pnah lg kluar rmh kcuali rmh mertua.. kaki dah mcm kena gari 😭😭

2t trước

allah. betulll. saya me time dalam tandas je sis. lepas suami balik keje, sengaja saya ddk lama2 dlm tandas. penat dia tak terkata. suami pun asyik2 keje. asyik ot. kdg2 rasa nak marah tapi dia keluar pun pegi keje kan. jadi saya simpan jela☺️

Pengalaman sy, Sy ank first mmg jaga sendiri dari pregnant, bersalin, pantang. Masa pregnant & bersalin tu ok lg, masa pantang tu sy berfikir sng ja. Tp sbnarnya x. Sy ada sedikit kejutan budaya la juga haha. Dgn msih jahitan x pulih, sehari lepas kluar hospital dh kena pergi klinik stiap dua hari pula utk check kuning baby, dgn nk berjln pn ssh, mkn pn selama sbulan mmg mkn sup ayam dgn nasi ja. Dlm 10 hari lpas bersalin jahitan pn ada terbuka sikit tp Dr x jahit, suru tunggu cantum sendiri ja. Husband pn dpt temankn seminggu ja waktu pantang. Masa ni sy x sangka sy boleh tdur sehari dlm 1 atau 2 jam ja tp masih boleh urus anak, buat kerja rumah 😂. Masa tu BP tinggi juga tp nasib x admit hospital. Sy full housewife. Penat tu mmg penat tp asal pandang ja muka ank auto hilang semua penat.

2t trước

Sama bab kne ulang alik g klinik tu. Sy stress bab tu 😅

Hai, saya pun first time mama. Pantang dekat rumah parents, alhamdulillah. Tapi saya dengan suami memang LDR. So cuti 3 bulan ni dapat jumpa beberapa kali je. Memang sedih Nasib baik mama saya tolong jaga baby. Kalau tak memang koyak teruk ye emosi. Sebab kadang tak tahu baby nak apa. Nak kentut pun menangis/ terjaga dari tidur. Nak tidur pun menangis. Nak tidurkan dia punyalah lama, dia tidur 10 minit je😭😭 Lepastu baby dah mula berat. Tangan dengan bahu dah lenguh2 sebab dukung dan dodoikan dia. Kami tak guna buaian sbb org cakap jangan biasakan. Tp tulah, badan la yang sakit. Hmm Semoga kita semua diberi kekuatan ye mummies💪🏼❤️ Yang penting anak happy dan sihat kan🥰

2t trước

betul. lgi2 bila nampak baby ngantuk tapi dia taknak tidur. nangis jeee. dah urut, dah susu, dah tukar pampers, sama jugak. saya terpaksa pakai buai. masa dalam hari, 3 malam, nak di dodoi, bila letak, nangis. barai teruk saya dgn suami. last2 masuk buai, helok terus tidur je 2,3 jam😌

sy mummy dua ank ..sorg 1y7m n sorg sebulan lbih ...ye agak mencabar jdi mak2 ni lagi2 kalau ank rapat ni ..tdo tak cukup, mkn tak tentu, kdg smpai lupa belum mndi dok sibuk urus ank jee .. dulu mse ank first sy keje mmg tk rse sgt penat plus suami yg byk urus ank ..mengandung ank kedua berhenti sbb tak tahan ..betul la suri rumah ni lagi penat n mencabar ...kdg rse untg la suami g keje boleh la borak ngn kwan gelak2 ..sy kt rumah sorg2 urus ank ..tapi sy cuba pkir positif ...kalau tak nti stress n emo sendiri😂 btw,utk first mom waktu yg mencabar bukan mse newborn 🤭 yg pling mencabar bila kita kemas 5 min kemudian ank buat sepah semula😂

Hi mommy, saya pun faham perasaan awak. Saya pun rasa kekadang penat sgt sampai rasa nak give up. Tapi bila fikir anak ni amanah, terus hilang rasa tu. dan saya pun bersalin dalam keadaan trauma. Ditidurkan dan langsung tak skin to skin dgn baby. Dgr baby nangis pun tak. Suami tak ada kat sisi even saya bersalin private. Saya hope sgt kita kuat untuk menghadapi apa-apa dugaan dan cabaran. Kita akan cuba jadi strong mom. Take care awak!

Hai..sy pun first mom and baby baru sebulan lebih juga,1mth 13days.. saya rasa apa awak rasa juga, 💯 apa yg awak rasa..kdg rasa nak marah, geram, semua ada. Tapi bila tengok baby, rasa bersalah dkt baby sebab rasa mcm tak jadi mummy yg baik utk baby. Lagi2 bila baby asyik nangis sedangkan semua benda dah buat, dah menyusu, dah tukar pampers tapi still nangis. Apa pun kita sama2 buat yg terbaik utk baby k mummy 💪🏻

Pengalaman 1 bulan lebih jadi first time mommy, first 2 weeks tu hampir meroyan baby blues sebab mak mertua yg jaga (yg faham tu faham la). 3rd week balik rumah sendiri, walaupun sya dan suami sedih terpaksa berjauhan tapi syukur sekarang dah bersemangat balik jaga baby walaupun mmg penat ditambah dengan wound breakdown czer. Kena kuat untuk anak

2t trước

saya pun czer. masa lepas op, allah, dgn sakitnya lagi, baby pulak asyik nak di dukung dkt hospital. saya mmg stress dkt hospital. otak mula fikir mcm2. nasib kena tahan 2 hari je. lepastu dah boleh balik